top of page

Voiko tämän kesän D-vitamiinivarastoilla selvitä seuraavaan kesään asti?

Uskotko, että auringosta saatavaa D-vitamiinia voi varastoida elimistöön seuraavaan kesään asti? Asiantuntijoiden mukaan elimistön D-vitamiinitasot laskevat nopeammin kuin yleensä ajatellaan, vaikka taso olisi kesän aikana ollut ihanteellinen.

D-vitamiini varastoituu rasvakerrokseen

D-vitamiinista ja sen varastoitumisesta puhuttaessa on syytä ottaa huomioon, kauanko rasvaliukoinen vitamiini todella säilyy rasvakudokseen varastoituna. “Yleinen käsitys siitä, että edellisenä kesänä kerätyillä D-vitamiinivarastoilla selviäisi pitkän talven yli seuraavaan kesään, on väärä. D-vitamiinin puoliintumisaika on jotakin kolme viikon ja kahden kuukauden väliltä", kertoo ruotsalaisen Lundin yliopiston kliinisen kemian professori Johan Malm Land-sanomalehden haastattelussa.

Riittoisuus on vain noin 60 päivää

Syyspäiväntasauksen jälkeen aurinko ei ole taivaalla riittävän korkealla, jotta iho voisi hyödyntää sen säteilyä D-vitamiinin syntetisoinnissa. Oli kesällä varastoidun D-vitamiinin määrä siis kuinka suuri tahansa, se alkaa olla lopuillaan 60 päivän kuluttua syyspäiväntasauksesta. Johan Malmin mukaan varastoituvan D-vitamiinin määrä ja sen riittoisuus vaihtelevat ihmisestä toiseen. Myös ne ihmiset, jotka auringonvalon vaikutuksesta syntetisoivat ihollaan erityisen paljon D-vitamiinia, pystyvät varastoimaan sitä vain rajallisen määrän.

D-vitamiinilisän käyttö on perusteltua

Suomessa suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä talvisaikaan. Ulkona oleilevien ihmisten iho syntetisoi D-vitamiinia maaliskuusta lokakuuhun, tai ainakin kesäkuukausina. Lapsille, yli 75-vuotiaille, raskaana oleville ja imettäville Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittaa ympärivuotista D-vitamiinilisän käyttöä. Lisän jatkuva käyttö voi olla perusteltua myös heillä, jotka eivät vietä riittävästi aikaa ulkona ja jotka eivät saa ravinnosta riittävästi D-vitamiinia. Suosituksista huolimatta vuonna 2017 julkaistun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen miesosallistujista 26 %:lla ja naisista 21 %:lla D-vitamiinin mitattu pitoisuus veressä alitti puuterajan (Raulio ym. 2016). Lähteet: Raulio S, Erlund I, Männistö S, ym. Successful nutrition policy: improvement of vitamin D intake and status in Finnish adults over the last decade. Eur J Public Health (2017) 27 (2): 268-273 ja Pharma Nord Oy:n uutiskirje.

Artikkeli on alun perin julkaistu ravintolisatiedotus.fi -sivustolla kesällä 2019

19 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page