top of page

Miten ylläpidät maksan terveyttä

Lievästi suurentuneet maksa-arvot ovat yleisiä. Suurin osa niistä johtuu ylipainosta ja erityisesti vyötärölihavuudesta, liiallisesta alkoholin käytöstä ja lääkeaineista. Vyötärölihavuuteen ja metaboliseen oireyhtymään usein liittyvä rasvamaksa on joka neljännellä suomalaisella aikuisella. Maksa rasvoittuu yhä useammin lapsellakin seurauksena runsaasta makeisten, virvoitusjuomien ja rasvaisten herkkujen nauttimisesta. Rasvamaksa toimii aina vajavaisesti. Rasvoittuneista maksoista viidesosa tulehtuu ja näistä osa muuttuu kirroosiksi. Maksa-arvot eivät kuitenkaan aina nouse edes kirroosissa, joten maksasta on syytä huolehtia jo ennaltaehkäisevästi.



Maksa vaikuttaa monien tehtäviensä kautta kaikkien elinten terveyteen muun muassa käsittelemällä alkoholin, lääkeaineet, ympäristömyrkyt ja aineenvaihdunnan kuona-aineet. Rasvoittunut tai ylirasittunut maksa ei pysty täysipainoisesti puhdistamaan verta, säätelemään verensokeria ja rasva-aineenvaihduntaa tai tuottamaan kehon proteiineja, ja tämä altistaa monenlaisille terveysongelmille kakkostyypin diabeteksesta muistisairauksiin.


Nykyinen ruokavalio, liikunnan vähäisyys, runsas lääkkeiden käyttö, stressi, alkoholi ja ympäristömyrkyt kuormittavat maksaa. Tilanne ei kuitenkaan ole ollenkaan toivoton, sillä omilla elintavoilla voi pitää maksansa hyvässä kunnossa ja ehkäistä rasvamaksan lisäksi muita ongelmia. Vaikka maksa olisi jo rasvoittunut ja jopa kirroosi alullaan, voi maltillisella laihdutuksella, hyvällä ruokavaliolla ja alkoholin ja muiden maksalle myrkyllisten aineiden välttämisellä muuttaa tilanteen täysin.


Kasvispainotteinen ruoka, marjat, laadukkaat rasvat ja riittävä, mutta kohtuullinen proteiinimäärä sekä säännöllinen ruokarytmi tukevat maksan terveyttä. Liikasyöminen rasittaa maksaa erityisesti. Sokeri- ja valkojauhotuotteet ja muut nopeat hiilihydraatit (pahimpana glukoosi-fruktoosisiirappi) sekä liiallinen rasva ovat tehokkaita maksan rasvoittajia. Erityisen haitallinen yhdistelmä on runsas tyydyttynyt rasva ja nopeat hiilihydraatit. Rasvaton ruokavalio on tuhoisa maksalle sekin. ”Kohtuus kaikessa” on maksan motto. Tarvittaessa on niukkahiilihydraattinen ketoruokavalio tehokas maksan rasvan poistaja. Senkin yhteydessä on muistettava kasvikset ja kasviöljyt, jotta maksa ja koko keho saavat tarvitsemansa antioksidantit ja rasvahapot.


Maksasolut tarvitsevat toimiakseen lukuisia ravintotekijöitä, kuten tärkeitä antioksidantteja seleeniä, sinkkiä, E-vitamiinia ja C-vitamiinia. Ravinto on tärkein lähde, mutta usein näitä tarvitaan myös ravintolisänä. Kysteiini-aminohappoa tarvitaan maksan detoksifikaatioprosessissa tärkeän glutationin muodostumiseen. Tarvittaessa kysteiinin saantia voidaan lisätä NAC-valmisteella (N-asetyylikysteiini). Marjojen antioksidantit parantavat maksan aineenvaihduntaa ja vihreiden kasvien klorofylli ja fytokemikaalit tehostavat maksan toimintaa.


Kun hoidat suolistoa, niin hoidat maksaasi, sillä suoliston kunto heijastuu maksaan, ja päinvastoin. On osoitettu, että hyvän bakteeriston vahvistaminen parantaa rasvamaksaa. Rasvamaksa aiheuttaa hiljaista tulehdusta lisäävien geenien aktivoitumista, mikä liittyy suoliston haitalliseen mikrobistoon. Hiljainen tulehdus on myös rasvamaksan ja maksasairauksien aiheuttaja. Kaikki hyvät elämäntavat ja riittävä antioksidanttisuoja pitävät tulehdusta poissa. Kurkumiini on paras yksittäinen ravintolisä hiljaisen tulehduksen hoitoon, ja edistää myös maksan detoksifikaatiota.


Niin sanottu alkoholista riippumaton rasvamaksa eli NAFLD on yleisin maksasairaus. Nimestään huolimatta senkin synnyssä on usein alkoholi mukana ruokavalion ynnä muiden tekijöiden ohessa. Rasvoittunut maksa ei siedä alkoholia tippaakaan, joten rasvamaksa kannattaa hoitaa pois, jotta voi taas nauttia lasillisen ongelmitta.


Stressi, ahdistuneisuus ja masennus kuormittavat maksaa. Huonosti toimiva maksa toisaalta heikentää aineenvaihduntaa tavalla, joka lisää psyykkistä kuormitusta. Maksan terveyden tukemisessa onkin merkittävä rooli myös stressinhallinnalla.


Vältä turhia lääkkeitä, sillä ne kuormittavat maksan detoksifikaatiota. Lääke on turha silloin, kun se on tarpeen vain ongelmallisten elämäntapojen takia, niin kuin suuri osa lääkkeistä on. ”Elämäntapalääkkeestä” voit luopua silloin (ja vain silloin), kun teet lääkkeen tarpeettomaksi elämäntapamuutoksilla. Sopimaton ruokavalio, liikunnan vähäisyys ja sisäelimiä ympäröivä rasva rasittavat jo sinänsä maksaa, ja niistä seuraavien aineenvaihdunnan ongelmien lääkehoito lisää maksan taakkaa.


Suomalaisten terveyskauppojen ja apteekkien luontaistuotteissa ei ole havaittu maksatoksisia yhdisteitä. Ei ole myöskään tiedossa niiden aiheuttamia vakavia maksahaittoja, vaan ilmenneet tapaukset ovat liittyneet ulkomaisten nettikauppojen valmisteisiin. Luontaistuotteiden runsas määrä saattaa kuitenkin nostaa maksa-arvoja joko geneettisistä syistä tai jos maksa on ennestään ylikuormittunut esimerkiksi rasvoittumisen, huonokuntoisen suoliston, lääkkeiden käytön tai toksiinien takia. Toisaalta osa luontaistuotteista hoitaa ja vahvistaa maksaa, esim. maarianohdake, latva-artisokka ja kurkuma ovat turvallisia kasveja, joista tehdyt valmisteet toimivat antioksidanttina ja suojaavat maksasoluja.


Kirjoittaja: Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti ja tietokirjailija, vastaanotto Antioksidanttiklinikalla (vain etänä)


Ruutin kirjat aiheesta:

Terve maksa, avain hyvinvointiin. Mividata 2015 (loppuunmyyty, saa kirjastoista)

Maksa kuntoon, ehkäise ja hoida rasvamaksa ruokavaliolla. Gummerus 2018 (e-kirja, kirjoittajalta vielä painettuna kirjana)

700 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page