top of page

Kala on tärkeä seleenin lähde - syötkö kalaa tarpeeksi usein?

Kala sisältää paljon terveydelle elintärkeitä mikroravintoaineita. Yksi niistä on hivenaine nimeltään seleeni, jota tarvitaan esimerkiksi tukemaan immuunijärjestelmän ja kilpirauhasen toimintaa. Tärkeä kysymys onkin, syötkö ravitsemussuositusten suositteleman määrän kalaa joka viikko?

Kala on yksi tärkeimmistä seleenin lähteistä etenkin pohjoisessa Euroopassa, jossa vilja ei maaperän seleeniköyhyydestä johtuen ole erityisen seleenipitoista. Terveysviranomaiset suosittavat syömään kalaa 2-3 kertaa viikossa sen terveyshyötyjen sekä seleenin saannin turvaamiseksi.

Syömme liian vähän kalaa

Kuluttajatutkimusten mukaan monet suomalaiset syövät kalaa vain kerran viikossa tai jopa harvemmin, mistä on vielä matkaa siihen, että 2-3 viikoittaisen kala-aterian tavoite täyttyisi (Pro Kala 2019). Merenelävistä seleenipitoisimpia ovat hummeri, makrilli ja ruijanpallas. Myös liha, maitotuotteet, pähkinät ja viljat ovat seleenin lähteitä.

Seleenin saanti ravinnosta

Seleenin saanti on joissain osissa maailmaa vähäisempää kuin toisissa. Tämä johtuu siitä, että maaperän seleenipitoisuus vaihtelee alueittain. Pohjoisessa Euroopassa kasvaneissa viljoissa seleenipitoisuus on yleensä alhainen. Suomessa seleenin saanti on pääosin hyvää, sillä maanviljelyssä käytetään seleenipitoisia lannoitteita. Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan 85 % väestöstä saa riittävästi seleeniä. Riittävä saanti voi kuitenkin olla vaakalaudalla esimerkiksi luomuruokaa suosivilla, sillä luomuviljelyssä lannoitteita ei käytetä. Myös vegaanien kannattaa kiinnittää huomiota riittävään seleenin saantiin, sillä monet seleenipitoisimmista elintarvikeryhmistä ovat eläinkunnan tuotteita.

Elintärkeä hivenaine

Elimistö sisältää noin 25-30 seleenistä riippuvaista entsyymiä, joita kutsutaan selenoproteiineiksi. Ilman seleeniä ne eivät pysty toimimaan kunnolla. Seleeni osallistuu myös immuunijärjestelmän, kilpirauhasen toiminnan, siittiöiden tuotannon ja hiusten ja kynsien säilyttämiseen normaalina. Lisäksi seleeni osallistuu solujen suojaamiseen hapettumisstressiltä. Lähteet: Alehagen U, et al 2013. Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: A 5-years prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. International Journal of Cardiology. Bügel S et al 2008. Absorption, excretion, and retention of selenium from a high selenium yeast in men with a high intake of selenium. Food & Nutrition Research, vol 52. Pro Kala 2019. Tietoa kalasta. (7.11.2019) https://www.prokala.fi/tietoa-kalasta/ Valsta, Liisa ym. (toim.) Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 -tutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Raportti 12/2018. Artikkeli on Pharma Nordin uutiskirjeestä ja julkaistu alun perin ravintolisatiedotus.fi 2020.


Pharma Nord on Euroopan suurimpia ravintolisien ja rohdosvalmisteiden valmistajia. Yritys kehittää, valmistaa ja markkinoi tieteeseen pohjautuvia ravintolisiä, rohdosvalmisteita sekä lääkkeitä, jotka tunnetaan hyvästä biologisesta hyötyosuudesta, turvallisuudesta ja dokumentaatiosta.


Pharma Nord on Terveystuotetukut ry. jäsenyritys

25 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentit


bottom of page