top of page

Kaikki tullataan 1.7.21 alkaen

EU:n ulkopuolelta tulevat paketit on tullattava heinäkuun alusta lähtien. Tämä vaikuttaa myös suomalaiseen kuluttajaan, mikäli tilaa ravintolisiä EU:n ulkopuolelta.Verkkokauppa on vakiinnuttanut asemansa terveystuotteiden, kuten ravintolisien kaupankäynnissä ja tullut jäädäkseen yhtenä tuotteiden ostopaikkana. Suomalaiset terveystuotteiden verkkokaupat toimivat valvotulla ja säädellyllä alalla luotettavasti ja toimittavat laadukkaat ja turvalliset tuotteet suomalaiselle kuluttajalle myös sinne missä ei kivijalkakauppaa ole. Suomessa valmistetaan ja maahantuodaan laadukkaita tuotteita, joita voi ostaa terveystuotekaupasta ja suomalaisesta terveystuotteiden verkkokaupasta. ”Tämä uusi lakimuutos parantaa suomalaisten verkkokauppojen kilpailutilannetta ja auttaa suomalaista kuluttajaa hankkimaan luotettavasti ja nopeasti laadukkaita terveystuotteita”, toimitusjohtaja Ulla Cederberg Terveystuotetukut ry:stä sanoo.


Mikä muuttuu 1.7.2021?

1.7.2021 alkaen kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat paketit täytyy tullata ja niistä on maksettava arvonlisävero. Kesäkuun 2021 loppuun asti tullaus ja arvonlisävero koskevat sellaisia EU:n ulkopuolelta tulevia paketteja, joiden arvo on yli 22 euroa, mutta ennen heinäkuuta saatat joutua tullaamaan myös tätä edullisemman paketin, jos Posti pyytää sinulta tullausta erikseen saapumisilmoituksessaan. Heinäkuusta alkaen kaikki paketit tullataan hinnasta riippumatta.

Miksi?

Arvonlisäveroa koskeva laki muuttuu 1.7.2021 ja kaikki Euroopan unionin ulkopuolelta tulevat tavarat on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero, joka on tyypillisesti 24 prosenttia paketin arvosta ja kuljetuskustannuksista. Tämä koskee myös Ahvenanmaata. Lahjat on tullattava tuttuun tapaan jo ennen muutosta ja pienistä lahjoista ei tarvitse yleensä maksaa arvonlisäveroa. Muutos koskee kaikkia 1.7. alkaen Suomeen saapuvia tavaroita, vaikka tilauksen olisi tehnyt ennen heinäkuuta. Mikäli tilaat tavaran kesäkuussa ja saat sen Suomeen vasta heinäkuussa, sinun täytyy tullata paketti ja maksaa siitä arvonlisävero. Lakimuutoksen tavoitteena on aiempaa tasavertaisempi kilpailutilanne kotimaisille ja EU-maiden yrityksille verrattuna EU:n ulkopuolelta tapahtuvaan verkkomyyntiin. Hallituksen esitys (HE 18/2021) arvonlisäveron muutosta koskevasta laista on hyväksytty eduskunnassa.


Tullilaskuri auttaa

Tullilaskurin avulla voit itse arvioida miten paljon tullimaksua ja arvonlisäveroa joudut maksamaan ostoksestasi. Kesäkuun loppuun asti Tullilaskuri ilmoittaa 0–22 euron arvoisten pakettien arvonlisäveroksi nolla euroa. 1.7. alkaen Tullilaskuri laskee arvonlisäveron myös 0–22 euron arvoisille paketeille.


Kuka tekee tullauksen?

Jatkossa jokainen on itse vastuussa EU:n ulkopuolelta tilaamiensa tavaroiden tullauksesta ja arvonlisäveron maksamisesta. Tullia ei yleensä tarvitse maksaa, jos lähetykseen sisältyvien tavaroiden yhteisarvo on enintään 150 euroa. Kuljetusyritys lähettää tiedon tavaroista, jotka pitää tullata. Jos verkkokauppa veloittaa arvonlisäveron ostosten yhteydessä, maahantuontivaiheessa ei tarvitse enää maksaa arvonlisäveroa. Tällainen verkkokauppamyyjä on rekisteröitynyt IOSS-järjestelmään, eli EU:n yhteiseen arvonlisäverotuksen erityisjärjestelmään, josta löytyy lisätietoa verohallinnon verkkosivuilta. Tällaisessa tapauksessa Posti tai kuljetusyritys saattaa tehdä myös tullauksen puolestasi. Seuraa kuljetusyritysten ohjeistusta. Jos verkkokauppa ei veloita arvonlisäveroa ostostesi yhteydessä, tilaajan on huolehdittava tullauksesta ja arvonlisäveron maksamisesta itse: voit antaa tullauksen Postin tai muun kuljetusyrityksen tehtäväksi tai voit tehdä tullauksen Tullin verkkosivuilla henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa.

Lue lisää:

Lähde: TulliComments


Commenting has been turned off.
bottom of page