top of page

Hyvinvointia aivoille

Aivot joutuvat arjen paineissa koville, joten niistä kannattaa pitää hyvää huolta. Aivot ilahtuvat siitä, kun ihminen liikkuu niin että hengästyttää, hikoiluttaa ja pulssi nousee.




Liikunta on todella tärkeää aivoterveydessä, sillä se pitää verisuonistosta huolta koko kehossa ja hyödyttää samalla aivojen pieniä suonia. Aivosolujen kasvutekijän neurotropiinin määrä lisääntyykin merkittävästi juuri liikunnan jälkeen.


Liikunta lisää myös solujen syntymää hippokampuksen alueella. Kun liikunta yhdistetään kiinnostavaan tekemiseen, niin hippokampuksen koko ja muistikapasiteetti voivat kasvaa.

Liikunta nopeuttaa ajattelua ja parantaa tarkkaavaisuutta

Aerobinen liikunta parantaa prosessointinopeutta, toiminnanohjausta ja muistia. Liikkumisella voidaan parantaa kognitiivista suoriutumista nopeasti kaikenikäisillä.

Liikkumalla myös aivojen verenkierto sekä hapen ja ravinnon kulku paranevat. Nämä yhdessä edistävät aivosolujen toimintaa ja uusiutumista. Erityisesti kestävyysurheilu laskee verenpainetta. Kestävyysurheilua ovat pitkäkestoiset, hapenottokykyä vaativat ja parantavat lajit, kuten juoksu, kävely, pyöräily, hiihto ja uinti.

Aivot eivät kulu käyttämällä

Harrastukset, mielekäs toiminta ja uuden oppiminen tekevät hyvää aivoille. Ne antavat myös henkistä virkistystä ja vastapainoa työlle. Aivot eivät käyttämällä kulu, päinvastoin. Mitä enemmän käytät aivoja, sitä vastustuskykyisemmät ne ovat aivosairauksia vastaan. Puolet aivosoluista on varattu liikkumiseen ja neljännes havaintojen tekemiseen. Kävely metsässä, sienestys ja marjastus ovat samalla aivojen koordinaatioharjoitus. Liikunta edistää myös mielenterveyttä. Lisäksi liikunta vapauttaa aivojen välittäjäaineita, aivosolujen kasvutekijöitä ja kohentaa hormonituotantoa. Se myös stimuloi aivojen plastisuutta eli mukautuvuutta.

Torju stressiä

Jatkuva tietotulva, työn tehokkuuden vaatimukset ja kiire voivat johtaa krooniseen stressiin. Stressaantuneet aivot jumittuvat ja luovuus sekä ongelmaratkaisukyky katoavat. Stressaantuneen tarkkaavaisuus, keskittymiskyky ja oppimiskyky heikkenevät, verenpaine nousee – ja se voi pitkään koholla ollessaan vahingoittaa aivoja. Aivot pysyvät kunnossa, kun tauottaa työtä ja nukkuu tarpeeksi. Aivot tarvitsevat paljon energiaa, joten ravinnolla on merkitystä. Kannattaa syödä 2-4 tunnin välein ja juoda paljon vettä, sillä nestetasapaino on aivotoiminnalle hyvin tärkeää. Levon ja aktiviteettien tasapaino on hyvä pitää hanskassa. Lepää, kun väsyttää, mutta erota oikea väsymys ja se, että ei vain huvita. Taide, ystävät, metsälenkki, kuntosali, jääkiekko-ottelu, lukeminen, teatteri – kaikki antavat aivoille hyviä ärsykkeitä.


Kommentit


bottom of page