top of page

Pitkän elämän salaisuus – pitkät telomeerit

Telomeerit ovat DNA-jaksoja kromosomien päissä, jotka suojaavat niitä kulumiselta ja vaurioilta. Ne pitävän sisällään vastauksia moniin prosesseihin, kuten ikääntymiseen, syöpään ja kuolemaan. Aiemmin uskottiin, että solut voivat jakautua äärettömästi, mutta nyt tiedetään, että solut jakautuvat vain tietyn määrän, sitten ne kuolevat ja telomeerien pituus määrittää sen, kuinka nopeasti tämä tapahtuu. Telomeerit lyhenevät solunjakautumisen aikana, niiden pituus pienenee asteittain ja lyhentyminen on merkittävin syy solujen vanhenemiselle. Geenit määräävät, minkä pituisia telomeerit ovat syntymähetkellä ja kun solun telomeerit ovat lyhentyneet tiettyyn rajaan asti, niin solun uusiutumiskyky on silloin ohi ja vanhentuneet solut eivät kykene hoitamaan niille määrättyjä tehtäviä, niiden sisäiset voimalaitokset eli mitokondriot menevät epäkuntoon ja solua kohtaa energiakriisi.



Telomeraasi

Lääketieteen 2009 Nobel-palkinto myönnettiin tutkijoille heidän selvitettyään telomeerien ja telomeraasin toiminnan ja niiden vaikutuksen vanhenemiseen. Telomeraasi on entsyymi, joka palauttaa telomeerin jakautumisessa katoavan DNA:n sekä rakentaa ja täydentää telomeerejä. Kun solussa on runsaasti telomeraasia, telomeerit pysyvät hyvässä kunnossa ja solut jakautuvat vaivattomasti. Jos telomeraasia on liian vähän geenien, elämäntapojen, stressin tai muiden syiden takia, telomeerit lyhenevät nopeasti ja solut lakkaavat jakautumasta. Telomeraasin vaikutus telomeereihin täytyy kohdistua oikeisiin soluihin oikeaan aikaan ja elimistö ohjaa telomeraasin tuotantoa. Voimme avustaa sitä omaksumalla elämäntavat, jotka edistävät solujen uusiutumista.


Elintavat, ravitsemus ja ravintolisät telomeerien suojana

Telomeereja suojaavat mm. terveellinen ruokavalio, stressin hallinta, riittävä lepo ja säännöllinen liikunta. Stressiä lievittäviä ja telomeerejä huoltavia menetelmiä ovat meditaatio, mindfulness, jooga ja suomalaislle tyypilliset sauna ja metsä. Liikunta lisää solujen telomeraasipitoisuutta ja palautumiskykyä sekä suojelee telomeerejä stressiltä. Kohtuullinen aerobinen liikunta, jota harjoitettiin kolme kertaa viikossa 45 minuuttia kerrallaan kuuden kuukauden ajan, kaksinkertaisti telomeraasin aktiivisuuden, samalla tavalla vaikuttaa kovatehoinen intervalliharjoittelu (HIIT). Voimaharjoittelu ei lisää telomeerien aktiivisuutta merkittävästi, mutta se täydentää kestävyysharjoittelua.


Pitkät unet tarkoittavat pitkiä telomeerejä, vähintään seitsemän tunnin yöunet on yhdistetty pitempiin telomeereihin etenkin ikäihmisillä. Unen laatu, säännöllisyys ja rytmi on tärkeää ja kaikkia unen tyyppejä tarvitaan, sinistä valoa on vältettävä ja uniapneaan ja kuorsaamiseen on puututtava.


Ravintolisillä voidaan vaimentaa hapetusstressiä ja laskea tulehdustasoa sekä lisätä typpioksidin tuotantoa. Solujen ja telomeerien kolme vihollista ovat tulehdusstressi, hapetusstressi ja insuliiniresistenssi. Tulehduksen ja vaurioituneiden telomeerien välillä on tuhoisa suhde, ne pahentavat toinen toistaan. Elimistön vapaaradikaalien aiheuttama hapetusstressi vaarantaa telomeerit ja sokerin nauttiminen saa haiman erittämään insuliinia, jotta glukoosi pääsee soluihin. Toistuva runsas sokerin käyttö johtaa insuliiniresistenssiin, tutkimusten mukaan esim. päivittäinen kuuden desilitran limsa-annos lyhentää telomeerejä yhtä paljon kuin 4.6 vuoden biologinen vanheneminen.


Ravintolisillä vaikuttavat telomeerien pituuteen ja telomeraasin määrään, tulehdusta, hapetusta ja insuliiniresistenssiä laskevia ravintolisiä ovat mm. koentsyymi Q10 (ubikinoni, ubikinoli), kasviantioksidantit (Pycnogenol, resveratroli, kurkumiini), vitamiinit (A, B, C, D, E, K2), Omega-3, magnesium, seleeni ja sinkki.


Ruotsissa ubikinonia ja seleenin yhteiskäyttöä tutkineiden tiedemiesten vuonna 2013 julkaiseman tutkimuksen yhteydessä otetuista ja säilytetyistä verinäytteistä mitattiin myöhemmin vuonna 2022 tutkimusaikana tapahtunut muutos telomeerien pituudessa. Ubikinonia ja seleeniä saaneessa tutkimusryhmässä havaittiin huomattavasti pitempiä telomeerejä verrattuna lumevalmistetta saaneiden ryhmään. Ubikinonin (Bio-Qinon 100 mg) ja seleenin (SelenoPrecise 100 µg) yhdistelmä pidensi solujen elinaikaa ja sillä oli suuri vaikutus niiden ikääntymisen hidastamisessa.


Pycnogenolilla on useita mekanismeja, jotka tehostavat telomeereja suojaavia mekanismeja, Se on hyvin voimakas antioksidantti ja estää elimistön hapettumista ja hidastaa ikääntymistä. Se on myös tulehdusta hillitsevä sekä lisää elimistön typpioksidin tuotantoa. Tämä rentouttaa verisuonia estäen veren kokkaroitumista, laskee verenpainetta ja estää veritulpan muodostumista. Pycnogenol myös vaimentaa alfa-glukosidaasientsyymin aktiivisuutta tasapainottaen ja laskien verensokerin tasoja.

Kalaöljyn EPA-rasvahaposta muodostuu elimistössä vahvoja tulehdusta ehkäiseviä ja vaimentavia yhdisteitä. EPA muuntuu aivoissa osittain DHA:ksi, josta syntyy myös tulehdusta sammuttavia molekyylejä. Tehokkain on EPAn ja DHAn yhdistelmä.

D-vitamiini on hyvin tärkeä telomeerien suojaamisessa, koska se vaikuttaa tulehdukseen, hapetukseen sekä immuniteettiin. Ihmisen valkosoluja viljeltiin eri D-vitamiinin pitoisuuksissa ja altistettiin lipopolysakkaridille, joka aiheuttaa voimakkaan tulehdusreaktion, havaittiin korkeamman veren D-vitamiinipitoisuuden estävän tämä tehokkaasti. Korkeampi D-vitamiiniannos pidentää telomeerejä.


Telomeerejä suojaavia elämäntapamuutoksia ovat painonhallinta, ruokavalio (hiilihydraattien vähentäminen, kasvisten lisääminen ruokavalioon), liikunta, stressin hallinta ja hyvä yöuni sekä tupakoinnin lopettaminen.


Pitämällä huolta telomeereistämme meillä on mahdollisuus terveenä vanhenemiseen.

Kirjoittaja: Jarmo Hörkkö, terveystuoteasiantuntija ja Terveystuotetukkujen hallituksen puheenjohtaja

698 katselukertaa

Commenti


bottom of page