top of page

Mitä ovat ravintolisät ja mitä niistä on hyvä huomioida?

Ravintolisä on elintarviketuote, jota myydään pienessä annosmuodossa, kuten kapselina, tablettina tai pastillina. Ravintolisät sisältävät vitamiineja ja kivennäisaineita sekä muita aineita – ja ne on suunniteltu nautittavaksi normaalin päivittäisen ruokavalion lisäksi.Mitä ravintolisät sisältävät?


Ainesosia, joita yritykset saavat sisällyttää ravintolisiin, valvotaan tiukasti. Ravintolisäyhtiöiden on noudatettava tiukkoja Euroopan unionin lakeja sekä EU:n jäsenvaltioiden asettamia kansallisia lakeja.


Ravintolisien on sallittua sisältää:

  • vitamiineja ja kivennäisaineita

  • muut aineet (mukaan lukien kasviperäiset ainesosat), joilla on ravitsemuksellisia tai fysiologisia tarkoituksia – esimerkiksi luteiini tai omega-3

  • muut ainesosat, joiden käyttö on sallittu elintarvikkeissa

  • hyväksytyt elintarvikelisäaineet (kuten värit) ja aromit

Mitä minun tulee tehdä ennen ravintolisän käyttöä?


Ennen ravintolisän käyttöä suosittelemme, että tutustut ajan kanssa seuraaviin tietoihin tuoteselosteesta:

  • käyttöohjeet

  • suositeltu päivittäinen annos

  • luettelo tuotteen ainesosiosta, siltä varalta, että olet allerginen tai intolerantti yhdelle tai useammalle niistä

  • tuotteen ravinto- tai muut aineet ja niiden määrä

  • tietylle ihmisryhmälle, esimerkiksi raskaana oleville tai imettäjille, kohdistetut varoitukset

On tärkeää aina lukea etiketissä olevat tiedot huolellisesti ja noudattaa tuotteen käyttöohjeita. Jos olet epävarma ravintolisän sopivuudesta sinulle tai olet huolissasi mahdollisesta yhteisvaikutuksesta käyttämiesi lääkkeiden kanssa, ota aina ensin yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.


Miksi minun pitäisi ottaa ravintolisiä?


Ravintolisän käyttö on henkilökohtainen valinta. Food Supplements Europen äskettäin tekemän tutkimuksen mukaan ihmiset käyttävät ravintolisiä monista eri syistä. Näitä ovat yleisen terveyden ylläpitäminen, immuunijärjestelmän ylläpitäminen, energia, suoliston/ruoansulatuskanavan terveys, ihon, hiusten ja kynsien terveys ja sydämen terveys/verenpaine.

Yritysten on varmistettava, että kaikki tiedot ravintolisästä ja sen eduista ovat tarkkoja eivätkä ne ole harhaanjohtavia. Tietoja säätelevät myös sekä kansalliset lait että EU-lait. Esimerkiksi monien ainesosien terveysväitteitä saa käyttää vain, jos Euroopan komissio on hyväksynyt ne Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tarkasteltua niitä tieteellisesti.


Mistä tiedän, että käyttämäni ravintolisäni on turvallinen?


Ravintolisät ovat eräänlainen ruoka. Tämä tarkoittaa, että niitä valmistavien ja myyvien yritysten on noudatettava tiukkaa kansallista ja EU:n elintarvikelainsäädäntöä ja menettelyjä niiden turvallisuuden ja laadun takaamiseksi. Useimmissa EU-maissa* ravintolisäyhtiöiden on ilmoitettava asiasta toimivaltaiselle kansalliselle viranomaiselle varmistaakseen, että tuotteen koostumus ja sen merkinnät ovat täysin kaikkien asiaankuuluvien lakien mukaisia. Jos sinulla on kysyttävää ravintolisätuotteesta, tarkista etiketistä tuotetta valmistaneen tai jakelijana toimineen yrityksen nimi ja osoite sekä ota heihin yhteyttä. *Pois lukien Itävalta, Alankomaat, Slovenia ja Ruotsi.


Miten ravintolisät eroavat lääkkeistä?

Ulkonäöstään huolimatta ravintolisiä ei pidä sekoittaa lääkkeisiin. Ravintolisiä myyvien yritysten on kiellettyä väittää, että niiden tuotteet voivat ehkäistä, parantaa tai hoitaa sairauksia. Ravintolisää ei saa koskaan käyttää lääkehoidon korvikkeena.

Miten ravintolisiä tulee säilyttää?

Tarkista aina etiketistä, suositteleeko valmistaja erityisiä säilytysolosuhteita, ja noudata niitä huolellisesti. Ravintolisät tulee aina säilyttää poissa lasten ulottuvilta.

Mistä voin ostaa ravintolisiä?


Ravintolisiä voi ostaa kaikkien jakelukanavien kautta, mukaan lukien supermarketit, luontaistuotekaupat, apteekit ja verkkokaupat. Verkosta ostettujen ravintolisien osalta tulee aina tarkistaa, että ostetun tuotteen on toimittanut hyvämaineinen ja luotettava yritys.

80 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page