top of page

Julista itsellesi joulumielenrauha!

Joulukuu täyttyy herkästi jos jonkinlaisista askareista. Miten virittäytyä joulun tunnelmaan luomatta itselleen turhaa stressiä ja painetta?


Psykoterapeutti Katri Laine Terveystalosta kertoo, kuinka taklata viisi yleisintä joulun stressitekijää.

1. Täydellisyyden tavoittelu – mikä joulussa on tärkeintä?

Jouluun latautuu runsaasti odotuksia. Tyypillinen mielikuva on, että joulun pitäisi olla ihana ja idyllinen kokemus sekä puitteiltaan että tunnelmaltaan. Täydellisyyden tavoittelussa tekee kuitenkin helposti hallaa sekä itselleen että muille. –Riski pettymykseen nousee, sillä harvoja asioita voi kontrolloida tai hallita. Kannattaakin pysähtyä hetkeksi miettimään, millaista joulua toivoo ja mikä siinä on tärkeintä? Jos toiveena on, että kaikilla olisi hyvä olla yhdessä, joulutunnelman rakentaminen tuskin on kiinni viimeisen päälle viritetyistä koristeista. Valmisteluissa on hyvä miettiä, mikä on oikeasti mieluista ja realistista – oma jaksaminen huomioon ottaen!

2. Sukulaiset – välttämätön velvollisuus vai kivoja kohtaamisia?

Läheiset ihmissuhteet ovat mielen hyvinvoinnin kannalta tärkein voimavara. Pyhäpäivät antavatkin parhaimmillaan aikaa rauhalliseen pysähtymiseen perheen ja lähisuvun pariin. Aina sukulaissuhteet eivät kuitenkaan ole helppoja. Hyvää tunnelmaa on hankala luoda, jos itsellä on epämukava ja ahdistunut olo. –Joulu sisältää paljon velvollisuuden tunteita. Helposti ajatellaan, että lähisukulaisten näkeminen kuuluu automaattisesti asiaan. Muiden odotusten lisäksi on hyvä lempeästi tutkiskella, kenen seurassa voi itse parhaiten ja minkälaisin järjestelyin joulunaika tuntuisi aidosti hyvältä. Onko sillä esimerkiksi väliä, kenen luokse kokoonnutaan? Voisiko liikkumatilaa lisätä viettämällä vain osan ajasta sukulaisten kanssa? Koronapandemian aikana sukulaisten tapaamiseen vaikuttavat erilaiset suositukset ja rajoitukset, ja myös jokaisen oma henkilökohtainen toimintatapa poikkeusaikana. Voi olla, että joidenkin sukulaisten mielestä voidaan silti hyvin kokoontua, ja toiset haluavat olla varovaisempia, mikä voi aiheuttaa mielipahaa. On tärkeää muistaa, että terveyteen ja turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä on saatava toimia sen mukaan, mikä itselle tuntuu hyvältä. Läheisten mielipahaa voi lievittää kertomalla heille, miten tärkeitä ja rakkaita he ovat, ja miten kurjalta itsestäkin tuntuu, kun ei voida tavata.

3. Joulusiivous – aseta rima omien voimavarojen mukaan

Toisilla se, miten hyvin on saanut kotona siivottua, vaikuttaa omaan fiilikseen enemmän kuin toisilla. Tärkeintä on tuntea itsensä ja miettiä kodin valmistelua omien voimavarojen kautta. Itseään ei kannata uuvuttaa siivoamalla hikihatussa aaton alla. –Jos siisteys tuntuu tärkeältä, voisiko itseään päästää helpommalla aloittamalla vähän kerrallaan riittävän ajoissa, pyytämällä apua muilta tai ostamalla joulusiivouksen itselleen lahjana? Jos taas siivoaa enemmän vieraiden takia, on hyvä miettiä, tutkiiko itse muiden luona kyläillessä, onko joka nurkasta pölyt pyyhitty. Yleensä siisteys ei ole ratkaiseva tekijä ihmisten viihtymiselle – pääasia, että kodissa on hyvä olla.

4. Lahjojen hankkiminen – ilahduttaa voi monella eri tavalla

Jos joululahjojen hankkiminen aiheuttaa stressiä, kannattaa lahjojen hoitamisesta sopia muiden kanssa ja miettiä ideoita etukäteen. Lisäksi on hyvä pitää mielessä lahjan ydinajatus eli toisen ilahduttaminen. –Ihmiset ilahtuvat monenlaisista asioista, lahjan ei tarvitse tarkoittaa kallista esinettä tai valtavia tavaramääriä. Esimerkiksi aineettomat elämyslahjat tai palvelulahjakortit ovat hyviä tapoja antaa yhteistä tai omaa aikaa itsensä hoivaamiseen ja rauhallisiin hetkiin. Aikuisten kesken voidaan myös sopia, että jokainen saa yhden lahjan, tai että hankitaan lahjat vain lapsille.

5. Tiukat aikataulut – pohdi ajankäyttöä pyhinä

Joulussa kyse on rauhoittumisesta ja hyvästä olosta. Kiireettömät hetket ovat tärkeitä palautumisen kannalta. Siksi kannattaa miettiä, kuinka aikataulutetun joulun haluaa, ja miten saa luotua sellaisen tunnelman, jossa pyhistä voi aidosti nauttia. –Ihmisillä voi olla aikamoiset minuuttiaikataulut siitä, mitä pitää tehdä ja missä käydä. Jos kuitenkin pitää aikatauluista, olisi niiden hyvä olla mahdollisimman realistisia, ja huomioida oma ja muiden jaksaminen. Erityisesti lapsiperheiden kohdalla voisi olla mukavampaa, jos ei ole kovin montaa siirtymää ja tavaroiden roudaamista paikasta toiseen. Se on lapsillekin väsyttävää ja stressaavaa. Lähde: www.terveystalo.com

6 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page