top of page

Joditabletit "loppuunmyyty""Joditabletit myytiin loppuun apteekkien hyllyiltä pääkaupunkiseudulla", kirjoitti Helsingin Sanomat perjantaina 25.2. Apteekin lääkejodi ei kuitenkaan korvaa ravintolisää eikä varsinkaan terveellistä ravintoa.


Tutkittu juttu on se, että jodi on kilpirauhashormonien olennainen osatekijä. Tetrajodityroniinissa (kilpirauhashormoni T4) on neljä jodiatomia ja trijodityroniinissa (kilpirauhashormoni T3) vastaavasti kolme. T3:a muodostuu soluissa, niiden aineenvaihdunnan säätelyä varten, T4:stä tiettyjen dejodiaasien avulla.


Jodinpuute lisää riskiä radioaktiivisen jodin kertymiseen kilpirauhaseen. Jodilääke on synteettisesti tuotettu, kuten desinfiointiaineenakin käytettävä Lugolin -jodiliuos. Lääkejodia tulee käyttää ainoastaan säteilyvaaratilanteissa, sillä yhdessä lääkejoditabletissa voi olla jopa tuhatkertainen määrä jodia verrattuna ravintolisään.


Kilpirauhasen jodivaje on siis riski, sillä elimistö ei erota radioaktiivista jodia luonnollisesta. Päivittäisestä jodin saannista huolehtiminen pienentää riskiä, sillä jos kilpirauhasella on käytettävissä normaalia jodia riittävästi, radioaktiivinen jodi poistuu virtsan mukana. Jodilääke mega-annoksena auttaa tietysti vähentämään radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen, mutta on käytännöllisempää varmistaa riittävä jodin saanti niin, että varastot ovat riittävässä valmiudessa joka päivä.


Säteilyturvakeskuksen verkkosivuilla todetaan, että radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen voi estää ottamalla joditabletin. Tällöin radioaktiivinen jodi ei keräänny rauhaseen. Tämän sanotaan olevan erityisen tärkeitä lapsille ja odottaville äideille. Yhden tabletin suoja säilyy vain vuorokauden, sillä elimistö poistaa ylimääräisen jodin eli myös radioaktiivisen jodin, virtsan mukana. Jos jodin saannista on huolehdittu niin, että elimistössä on sitä ennestään riittävästi, myöskin radioaktiivinen jodi erittyy pois. Ravintomuotoista jodia on oltava elimistön käytettävissä päivittäin. Vuorokautisen saannin vertailuarvo eli eräänlainen keskivertosuositus, on 150 mikrogrammaa päivässä.


Jodi edistää kilpirauhashormonien normaalia tuotantoa ja kilpirauhasen normaalia toimintaa, sikäli kun jodin lähde tarjoaa jodia vähintään asetuksen (EY) N:o 1924/2006 liitteessä olevassa luettelossa mainitun väitteen mukaisesti.


EU Komission asetus (EU) N:o 432/2012 liittää jodin riittävään saantiin seuraavia terveysväitteitä: Jodi edistää normaalia kognitiivista toimintaa. "Kognitiivisilla toiminnoilla tarkoitetaan tiedon käsittelyyn liittyviä toimintoja: havaitsemista, ajattelua ja muistamista.[1] Kognitiivista kyvykkyyttä kutsutaan myös älykkyydeksi, ja tätä kuvastava yleisesti käytetty suure on älykkyysosamäärä" - Kognitiivisten toimintojen muutokset - mikä on ikääntymistä, mikä sairautta? Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim, E. Vuoksimaa, 2019;135(11):1075-84

Jodi edistää samoin perustein myös hermoston normaalia toimintaa ja energisyyttä eli normaalia energia-aineenvaihduntaa, jolla on merkitystä myös ihon pysymisessä normaalina. Tämä koskee luonnollisesti vain ravinnon ja ravintolisien sisältämää jodia. Apteekissa käsikauppalääkkeenä myytävät lääkejoditabletit eivät korvaa edellä mainitussa asetuksessa tarkoitettuja ravintolisiä eikä monipuolista ruokavaliota.


Esimerkiksi JODIKELP® tarjoaa luonnollista "leväperäistä" jodia samassa muodossa kuin ravinnossa.


1) Deary IJ, Penke L, Johnson W. The neuroscience of human intelligence differences. Nat Rev Neurosci 2010;11:201-11.


Kirjoittaja: Tapani Lahti


Luontaistuotealan pioneeri, fytoterapeutti ja kouluttaja Tapani Lahti omaa yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksen fytoterapeuttina, luontaistuotealan kouluttajana sekä rohdosvalmisteiden ja ravintolisien tuotekehityksestä vastaavana johtajana ja vastaavien ulkomaisten työryhmien koordinaattorina (vuodesta 1982).


Tapani Lahti omaa vahvan tietämyksen luontaistuotealasta ja sen historiasta Suomessa, sillä hän on ollut mukana rakentamassa luontaistuotteiden toimijaverkostoa jo vuodesta 1982 ja auttanut alkuun useita luontaistuotealan yrityksiä, joista tunnetuimpia ovat Bioteekki Oy (1982), Biosori Oy (1992), Natura Media Oy (2002) ja Aboa Medica Oy (2011).


Kouluttajana Tapani Lahti on toiminut kutsuttuna luennoitsijana ja opettajana sekä Suomessa että ulkomailla, vuodesta 1982. Hänet tunnetaan myös pätevänä tuotesuunnittelijana. Hänen suunnittelemistaan tuotteista yksi kauimmin markkinoilla ollut, ja yhä oleva tuote, on nestemäinen piivalmiste (vuodesta 1987).

43 katselukertaa

Comments


bottom of page