top of page

Iskikö flunssa? Näin hoidat flunssan luonnonmukaisesti

Syksyn tullen flunssat saapuvat vääjäämättä ja sen mukana yskä, nuha, käheä ääni ja karhea kurkku. Myös korvatulehdukset ja poskiontelovaivat ovat osa monen suomalaisen kodin arkipäivää. ​




Vilustuminen

Vilustuneen hoidossa on tärkeää kohottaa vastustuskykyä ja parantaa immunologista puolustusjärjestelmää, jotta ulkoinen bakteeri- ja virushyökkäys saataisiin torjuttua. Mitä vahvempi keho on ja mitä tyytyväisempi ja onnellisempi ihminen on mielialaltaan, sitä paremmin pystyy vastustamaan vilustumista.

Ennaltaehkäisevinä yrtteinä voi käyttää esim. nokkosta, siankärsämöä, kamomillaa, kehäkukkaa ja kaunopunahattua eli auringonhattua ja yrttiviherjauheita. On kuitenkin oltava tasapainoinen myös psyykkisesti, sillä uupuneisuus, masennus ja stressi saattavat altistaa kehon sairastumiselle. Kauranverso, sitruunamelissa, kamomilla ja kuisma ovat tuolloin mielen tukena. Flunssaa hoidetaan, perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan elvyttämällä munuaisten ja maksan toimintaa, jolloin lämmitetään ja hierotaan alaselän akupisteitä ja hierotaan korvanlehtiä ja jalkapohjia esimerkiksi Lohikäärmesalvalla. Niska- ja hartiahieronta kannattaa tehdä, jos flunssa alkaa tuntua päänalueella tukkoisuutena. Lämpöpakkauksesta saa hoitoon tehoa. Se asetetaan hartia-, alaselkä- ja jalkapohja-alueille. Tuolloin hierotaan myös peukalon ja etusormen aluetta. Sisäisenä hoitona juodaan runsaasti mm. mustaherukanlehdistä, vadelmanlehdistä, kehäkukasta, lehmuksenkukasta, kamomillasta tai siankärsämöstä valmistettua yrttiteetä ja esim. mustaherukkamehua tai tyrnimehua. C-vitamiinin lisäannos esim. marjoina tai puristeina on myös suositeltavaa. Yrttiuutteina käytetään joko sellaisenaan siankärsämöä tai auringonhattua eli kaunopunahattua. Vilustuneen ruokavalio on vähäproteiininen eli vähälihainen sekä sisältää runsaasti juotavaa. Paljon vihreää ja marjoja sekä piparjuurta, inkivääriä, pippureita ja valkosipulia voi käyttää tuolloin enemmän ruoanlaitossa. Ulkoisesti vilustumista hoidetaan myös lämmittämällä kehoa saunassa tai kylvyssä. Jalkakylvyt on helppo tehdä pienissäkin puitteissa. Kylvyn avulla voidaan virkistää akupunktiokanavien energian ja lymfan kulkua ja elvyttää verenkiertoa sekä antaa keholle hoitavia vaikuttavia aineita yrttien avulla. Näin annetaan lämmön, yrttien tehoaineiden ja niiden antamien neurologisten impulssien avulla niin paikallinen pinta- kuin syvävaikutus sekä myös etävaikutus. Lämmin jalkakylpy on erittäin rentouttava, se helpottaa unen tuloa, tukee munuaisia ja antaa valitun yrtin mukaisen hoitovaikutuksen.

Jalkakylpy valmistetaan seuraavasti:

Kuivatuista yrteistä: vajaa 1/2 dl (n. 10 g) kuivattua ja murskattua yrttiä haudutetaan 1/2 - 2 litrassa lähes kiehuvaa vettä, höyryävän kuuma vesijohtovesikin käy. Yrttejä haudutetaan noin 20 minuuttia kannen alla. Kuoret, juuret ja siemenet vaativat vähintään 10 minuutin keittämisen. Saatua keitettä käytetään kuten hauduketta. Yrttihauduke lisätään kylpyveteen (yrttimassa voidaan siivilöidä pois), joka ulottuu ainakin nilkan yli, n. 6-8 litraa. Kylvyn kesto on 10 - 15 minuuttia ja veden lämpötila 37-39 astetta. Tuoreista yrteistä: noin 1/2 litraa (n. 100 g) kasvimassaa haudutetaan kuten edellä. Yrttiuutteesta: noin 40 tippaa uutetta lisätään vadilliseen lämmintä vettä. Vilustunut voi käyttää jalkakylvyn yrtteinä mm. mesiangervoa, siankärsämöä ja männynhavuja yhdessä tai erikseen tai sinappia jauhona (2 rkl/kylpy). Kylvyn jälkeen hierotaan jalkoihin esim. Lohikäärmesalvaa ja puetaan jalkaan lämpimät villasukat. Voidaan myös ottaa kokokylpy; silloin ei kuitenkaan käytetä sinappijauhoa.

Yskä ja nuha

Sisäisenä hoitona juodaan runsaasti yrttiteetä tai käytetään usein päivän mittaan yrttiuutteita, jotka on valmistettu mm. siankärsämöstä, kaunopunahatusta, kuusen- ja männyn kerkistä, islanninjäkälästä, ratamosta, puna-apilasta, timjamista, salviasta, mintusta tai iisopista. Ruoaksi sopivat voimakkaasti maustetut keitot. Maidon käyttö unohdetaan, sillä se tuo hengitysteihin vielä enemmän limaa. C-vitamiini marjojen tai ravintolisien kautta on suositeltavaa. Ulkoisesti yskää ja nuhaa voidaan hoitaa yrttijalkakylvyillä, hieromalla alaselkää ja munuaisaluetta Lohikäärmesalvalla ja hoitamalla samalla tuotteella lisäksi hengitysteiden, yläselän ja rinnan aluetta hieronnalla sekä tekemällä höyryhengitystä. Höyryhengitys: Kattilalliseen (2-3 l) kuumaa vettä lisätään noin 2 rkl minttua, siankärsämöä tai kamomillaa tai muutama tippa eteeristä öljyä esimerkiksi eukalyptusta, timjamia, inkivääriä ja/tai piparminttua. Antiseptinen ja desinfioiva höyry ja vesihöyry yhdessä avaavat hengitysteitä. Kasvot pidetään noin 20 cm:n etäisyydellä kattilasta ja pää peitetään isolla pyyhkeellä. Pyyhkeiden ja lakanoiden avulla voidaan valmistaa myös erilaisia telineitä tai tunneleita, joita pitkin höyry johdetaan esimerkiksi lapsen sänkyyn tai istutaan lapsi sylissä ison sateenvarjon alla, joka on peitetty lakanalla. Höyryhengitys irroittaa limaa ja helpottaa siten nuhaa ja yskää. Eukalyptuksen eteeristä öljyä voidaan tiputtaa myös suoraan lakanalle, kauas kasvoista.

Poskiontelovaivat

Höyryhengitystä käytetään edellisen ohjeen mukaan. Sen jälkeen painellaan nenän ja poskiontelon aluetta ja voidellaan esimerkiksi Lohikäärmesalvalla. Onteloalueita voidaan painella kuumalla kauratyynyllä tai myös pyyhkeellä tai teekupilla. Piparjuuripakkaus poskiontelovaivoihin valmistetaan seuraavasti: 5 osaa rahkaa ja 1 osa piparjuuriraastetta sekoitetaan keskenään ja levitetään öljytylle tai Lohikäärmesalvalla käsitellylle nenä-poskiontelo-otsa -alueelle. Silmät suojataan veteen kostutetuilla pumpulitukoilla. Pakkaus saa vaikuttaa 3-7 minuuttia. Herkkäihoisille rahkan osuutta voi lisätä. Lisäksi Lohikäärmesalvalla hierotaan hengitysteitten alueita, yläselkää ja rintaa. Ruokavaliosta jätetään sokeri, maito ja jäätelöt sekä "puppuruoat" pois. Pyritään juomaan runsaasti. Ulkoisena hoitona voidaan käyttää sipulipakkausta. Se valmistetaan seuraavasti: Aseta sipulirenkaat harsokankaiseen pussiin tai sukkahousuihin ja pussi korvalle tai niskaan. Myös rinnalle silloin jos lapsella on samanaikaisesti vaivoja hengitysteissä. Pakkausta pidetään iholla 1/2 tunnista aina yön yli. Jos korvan tärykalvo on vahingoittumaton, voidaan korvasärkyä helpottaa tipalla lämmitettyä Karvakorvauutetta tai Kuismaöljyä, joita sivellään vanupuikolla korvakäytävän suulle. Laventelin tai Roomalaisen kamomillan eteeristä öljyä voi sekoittaa myös yhden tipan 1 tl kohti Kuismaöljyä. Jalkapohjia hierotaan Lohikäärmesalvalla tai valkosipuliöljyllä, joka valmistetaan murskaamalla valkosipulin kynsi öljyyn. Rintaa ja korvia voidaan hieroa samalla öljyllä tai yrttisalvalla. Munuaisten aluetta alaselässä hierotaan yrttisalvalla samoin kuin pikkuvarpaan ja nimettömän varpaan välistä aluetta, joka vastaa vyöhyketerapiassa korva-aluetta. On suositeltavaa käyttää myös höyryhengitystä edellisen ohjeen mukaan. Sängyn pääpuoli pidetään koholla esim. asettamalla tiiliskivet tai paksut kirjat sängyn etujalkojen alle.

Viisas ennakoi tulevan ja varaa lääkekaappiinsa yrttituotteita. Minttu, sinappi, sipuli, piparjuuri, inkivääri ja rahka löytyvät ruokakaapista. Lisäksi tarvitaan täysipainoista ruokaa, reipasta ulkoilua, riittävästi unta, iloista mieltä ja paljon rakkautta, niin ei pääse viimat tai flunssat yllättämään. - Virpi Raipala-Cormier, Frantsilan Luomuyrttitila

Comentarios


bottom of page