top of page

Ikäihmisillä proteiininsaanti jää usein alle nykyisen suosituksen - näin turvaat proteiininsaannin

Harva tietää, että ikäihmisen kannattaisi lisätä proteiinin saantiaan toimintakykynsä ylläpitämiseksi. Ruokasuositusten mukainen proteiininsaannin suositus ikäihmisille on 1,2–1,4 g proteiinia kehon painokiloa kohti. Esimerkiksi 70 kiloa painava henkilö tarvitsee näin ollen proteiinia 84–98 grammaa päivässä.

Vanhempi pariskunta ostoksilla torilla. Terveystuotetukut.

Useiden eri tutkimusten mukaan suomalaisista ikäihmisistä valtaosa saa liian vähän proteiinia (mm. Kunvik ym. 2017*). - Jotta elimistö ei käytä lihasten proteiinia energianlähteenä, täytyy syödä tarpeeksi ja saada riittävästi energiaa. Runsaasti liikkuva tarvitsee energiaa ja proteiinia enemmän kuin vähän liikkuva Gerontoliginen ravitsemus Gery ry:n toiminnanjohtaja, ETT Merja Suominen sanoo. Alhainen proteiininsaanti on yhteydessä heikentyneeseen vastustuskykyyn ja lihaskatoon. Monella liian vähän proteiinia saavalla ikäihmisellä onkin heikentynyt toimintakyky ja haasteita arjen askareissa. Suominen muistuttaa, että proteiinia pitää olla jokaisella aterialla ja välipalalla, jotta keho pystyy hyödyntämään sen tehokkaasti. Pääaterialla kannattaa muistaa proteiinilähteet: kala, broileri, liha, kananmuna, herne, pavut ja linssit sekä maitovalmisteet, kuten juusto. - Jos nauttii proteiinia runsaasti esimerkiksi vain illallisen aikana, ei saa välttämättä tarpeeksi proteiinia, koska keho pystyy käyttämään siitä hyödyksi vain osan kerrallaan, Suominen selventää. Gery ry edistää ikäihmisten hyvää ravitsemusta, toimintakykyä ja osallisuutta muun muassa valmennusten, viestinnän ja tutkimuksen avulla. - Jatkamme työtä ikäihmisten ravitsemuksen, terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Etsimme paraikaa uusia yhteistyökumppaneita ikäihmisten ravitsemusasioiden tukemiseksi ja rahoittamiseksi, Suominen sanoo.

Näin lisäät proteiinin saantiasi:

  • Muista lisätä proteiininlähde joka aterialle.

  • Valitse proteiinipitoisia aamu- ja välipaloja, kuten rahkaa ja jogurttia, viiliä ja proteiinivanukkaita, täysjyväleipää ja puuroja sekä pähkinöitä. Kannattaa tarkistaa ruokien sokerimäärät ja valita vähäsokerisia tuotteita.

  • Keitä puuro maitoon tai lisää sitä reilusti annokseen. Maitovalmisteet ovat erinomainen proteiininlähde.

  • Lisää kananmuna ateriaasi kolme kertaa viikossa.

  • Täydennä salaattia juustotuotteilla tai vaikka kvinoalla, jossa on paljon proteiinia.

  • Jos et käytä maitoa, saat proteiinia kasvipohjaisista tuotteista, kuten kasviproteiinijuomasta ja -jogurtista. Kasvipohjaisten tuotteiden proteiinipitoisuus kannattaa tarkistaa tuoteselosteesta.

  • Voit myös käyttää ravitsemuksen tukena runsaasti proteiinia sisältäviä, apteekeissa myytäviä täydennysravintovalmisteita.

Paino Proteiinintarve/vrk

60 kg 72 g–84 g 70 kg 84 g–98 g 80 kg 96 g–112 g 90 kg 108 g–126 g


* Kunvik S, Valve R, Salminen K, Salonoja M, Suominen MH. Baseline findings of carenutrition intervention (rct) among older caregivers – risk of malnutrition and insufficient protein intake. J Aging Res Clin Practice 2017;6


Lähde: Gery ry

10 katselukertaa

Comments


bottom of page