top of page

Hyvinvointia suolistolle uudella, tutkitulla butyraatti-valmisteella

Suoliston mikrobiomin laadulla ja hyvinvoinnilla on suuri merkitys terveydellemme. Suoliston bakteerit käyttävät ravinnokseen kuituja ja tuottavat niitä hajottamalla hyödyllisiä aineenvaihduntatuotteita. Yksi vaikutuksiltaan monipuolisimmista aineenvaihduntatuotteista on butyraatti. Butyraatti voi muun muassa edistää painonhallintaa ja lievittää insuliiniresistenssiä. Ravintolisissä butyraattia löytyy muun muassa ButyOil®-tributyriinina.


Arviolta 90 % elimistössä olevista soluista on suoliston mikrobeja; niitä on siis huomattavasti enemmän kuin kehossa on omia solujamme. Suoliston mikrobiomin laadulla ja hyvinvoinnilla on suuri merkitys terveydellemme ja suolistoa kutsutaankin toisiksi aivoiksemme. Suoliston bakteerit käyttävät ravinnokseen kuituja ja tuottavat niitä hajottamalla hyödyllisiä aineenvaihduntatuotteita, kuten aminohappoja, maitohappoa ja vitamiineja. Yksi vaikutuksiltaan monipuolisimmista aineenvaihduntatuotteista on nyt tutkimusten keskiöön noussut butyraatti. 


Butyraatin monipuoliset vaikutukset

Butyraatti on lyhytketjuinen rasvahappo, jota suolistobakteerit tuottavat kuiduista.  Butyraatti on tärkeä yhdiste, jota suoliston epiteelin solut käyttävät energianlähteenään. Butyraatti edistää suolistoa suojaavan lima-aineen tuotantoa ja auttaa tiivistämään suoliston soluvälejä, jolloin ei-toivotut molekyylit, kuten mikrobit tai vaillinaisesti hajonneet proteiinit, eivät pääse verenkiertoon.


Butyraatin positiiviset vaikutukset eivät kuitenkaan rajoitu suolistoon. Butyraatti voi toimia signaalimolekyylinä tarttumalla vapaiden rasvahappojen reseptoriin, joka on G-proteiinikytkentäisen reseptorin alalaji. Näitä reseptoreja löytyy ympäri kehoamme mm. hermostosta, suolen pinnalta, maksasta ja immuunijärjestelmän soluista. Kun butyraatti tarttuu solun pinnalla olevaan reseptoriin, käynnistyy solussa prosessi, joka ohjaa solun toimintaa.


Dysbioosi eli suolistobakteerien epätasapainotila, voi vaikuttaa jopa hermoston toimintaan. Runsaasti kuitua sisältävän ruokavalion, butyraatin tuotannon ja hermoston suojaamisen välillä on selkeä yhteys, vaikka mekanismi onkin epäselvä. Onkin ehdotettu, että butyraatti voisi säädellä suolisto-aivo-akselin avulla hermostomme toimintaa ja mm. unenlaatua ja mielialaa.


Lyhytketjuiset rasvahapot myös liittyvät rasva- ja energia-aineenvaihduntaan. Butyraatti voi edistää painonhallintaa vähentämällä näläntunnetta, sillä se lisää kylläisyyttä säätelevien hormonien eritystä. Butyraatti voi lievittää myös insuliiniresistenssiä. Suoliston mikrobiomilla on lisäksi yhteys sydän- ja verisuonielimistön terveyteen. Lisääntynyt butyraatin määrä paksusuolessa on yhdistetty normaaliin verenpaineeseen.


Butyraatti ravintolisissä

Ravintolisissä butyraattia löytyy mm. ButyOil®-tributyriinina. Tributyriini pilkkoutuu ohutsuolessa lipaasin ja paksusuolessa bakteerien avulla yhdeksi glyseroli- ja kolmeksi butyraattimolekyyliksi. Butyraatilla on tunnusomainen tuoksu, jota voisi kuvata vanhan voin hajuksi; siksi ButyOil® sisältää banaaniaromia, joka peittää tätä tuoksua. ButyOil® on lisäksi päällystetty, ja se vapautuu vasta siellä missä pitääkin; ohut- ja paksusuolessa. B2-vitamiini auttaa limakalvojen ja ihon pysymistä normaalina sekä suojaa soluja hapetusstressiltä.

27 katselukertaa

Komentarai


bottom of page