top of page

Tutkimus: Omega-3-rasvahapot lupaava vaihtoehto migreenin ehkäisyssä

Migreeni on yleinen neurologinen häiriö, joka koskettaa 9–18 % maailman väestöstä. Tuoreen tutkimuksen mukaan EPA ja DHA voivat olla lupaava apu migreenin ehkäisyssä. Nämä omega-3-rasvahapot voivat vähentää migreenikohtausten esiintyvyyttä ja vakavuutta.


Omega-3-rasvahapot EPA ja DHA ovat erityisesti aivoille sekä hermostolle tärkeitä ja toimivat useassa roolissa: ne ovat solukalvojen tärkeitä rakennusaineita, jotka osallistuvat välittäjäaineiden liikkumiseen hermosolujen välillä. Lisäksi ne myös vähentävät inflammaatiota. Kasvikunnan omega-3-rasvahapoista muodostuu EPAa ja DHA:ta, mutta muuntuminen on varsin rajallista. Siksi kalaöljyvalmisteet (vegaaneille sopii DHA-pitoinen leväöljy) ovat suosittuja ravintolisiä, etenkin jos rasvaista kalaa ei tule nautittua säännöllisesti.

 

EPAa ja DHA:ta on tutkittu paljon ja niiden tiedetään tukevan aivojen, sydämen ja silmien normaalia toimintaa, kun niitä saadaan ravinnosta ja ravintolisistä yhteensä vähintään 250 mg päivässä.


Hiljattain julkaistun meta-analyysin mukaan korkeiden annosten omega-3-rasvahapot, erityisesti eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA), voivat tarjota merkittävää apua migreenin ehkäisyssä. Meta-analyysiin oli otettu mukaan 40 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta (RCT), joihin osallistui yhteensä 6616 henkilöä, keski-iältään 35-vuotiaita, joista 78,9 % oli naisia. Tutkimuksiin valittiin osallistujia, joilla oli diagnosoitu joko ajoittainen tai krooninen migreeni.


Merkittävimmät tulokset olivat seuraavat:

  • Migreenikohtausten väheneminen: Korkea EPA/DHA-annos vähensi migreenikohtausten esiintymistiheyttä huomattavasti.

  • Migreenin vakavuuden aleneminen: Migreenikohtausten voimakkuus väheni merkittävästi EPA/DHA-lisän avulla.

  • Hyväksyttävyys ja turvallisuus: Korkean annoksen EPA/DHA-lisä oli hyvin siedetty, eikä sen käyttöön liittynyt merkittäviä haittavaikutuksia.


Mitä tämä tarkoittaa migreenipotilaille?

Meta-analyysit viittaavat siihen, että EPA- ja DHA-ravintolisät voivat tarjota hyviä tuloksia ja olla varteenotettava vaihtoehto migreenin ehkäisyssä. Tutkimusten määrä on vielä rajallinen, mutta alustavat tulokset kannustavat laajamittaisten satunnaistettujen kliinisten tutkimusten suunnitteluun, jotta EPA- ja DHA-ravintolisien optimaalinen annostus migreenipotilaille voidaan selvittää.


Tutkimuksen hyväksyntä ja rekisteröinti 

Tutkimus noudatti kansainvälisiä PRISMA 2020- ja AMSTAR2-ohjeita. Se hyväksyttiin Taipei Tri-Service General Hospitalin eettisessä toimikunnassa Taiwanissa (TSGHIRB No. B-109-29) ja rekisteröitiin PROSPERO-tutkimusrekisterissä (CRD42022319577). PRISMA-ohjeet varmistavat tutkimuksen raportoinnin läpinäkyvyyden ja kattavuuden, AMSTAR2-ohjeet auttavat varmistamaan, että systemaattiset katsaukset tehdään ja raportoidaan laadukkaasti.

 

22 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page