top of page

Tutkijat asian ytimessä – keskiössä koentsyymi Q10

Sydänaiheisissa tieteellisissä julkaisuissa kirjoitetaan harvoin ravintolisistä. Onkin erityistä, että the Journal of the American College of Cardiology (JACC) julkaisi hiljattain artikkelin, joka keskittyi koentsyymi Q10:een.


Maailman johtavinta sydäntauteihin keskittynyttä tiedejulkaisua, JACC:ia, lukiessaan voi odottaa löytävänsä tietoa uusimmista sydänlääkkeistä ja uraauurtavista leikkaustekniikoista. Ravintolisiä koskevat uutiset eivät sen sijaan yleensä saa palstatilaa. 9. helmikuuta julkaistussa JACC:n numerossa on kuitenkin kiinnostava seminaariosio, jonka teemana on ravintolisät ja sydän.

Suuri tarve sydämessä

Lehden ravintolisiin ja sydämeen pureutuva osio sisältää artikkelin, jossa kaksi johtavaa teksasilaista kardiologia kuvaa useita Q10:llä tehtyjä tutkimuksia (Raizner & Quiñones 2021). Koentsyymi Q10 on vitamiinin kaltainen aine, jota ihmisillä on huomattavan suuria määriä sydänlihaskudoksessa.

Pharma Nordin Q10 parrasvaloissa

Neljä artikkelissa mainituista tutkimuksista on toteutettu Pharma Nordin koentsyymi Q10 -valmisteella, joka on tutkijoiden maailmanlaajuisesti tuntema ja käyttämä valmiste. Se on ansainnut maineensa dokumentoidulla laadullaan ja hyvällä imeytyvyydellään.

Yksi JACC:n artikkelin Q10-tutkimuksista on Q-Symbio-interventiotutkimus (Mortensen ym. 2014), joka on 420 osallistujan kaksoissokkoutettu ja plasebokontrolloitu tutkimus. Q-Symbio julkaistiin JACC:ssa vuonna 2014 ja sitä pidetään vakuuttavimpana näyttönä koentsyymi Q10:n käytön hyödyistä.

Tukena solujen energiantuotannossa

Yksi koentsyymi Q10:n eli ubikinonin tärkeimmistä tehtävistä elimistössä on toimia energian katalysaattorina. Q10 auttaa soluja muuntamaan ravinnon rasvaa, hiilihydraatteja ja proteiinia ATP:ksi (adenosiinitrifosfaatti), joka on energian molekyylimuotoinen varastomuoto. Tämä ATP:tä hyödyntävä energia-aineenvaihdunta tapahtuu solujen sisällä mitokondrioissa, jotka ovat solujen omia energiavoimalaitoksia.

Erityisen paljon energiaa kuluttaa sydän, joka työskentelee lepäämättä pumpaten verta ja ravinteita ympäri elimistöä. Sydänlihassoluissa onkin erityisen paljon mitokondrioita kattamassa vaativan energiantarpeen.

Q10:n ja statiinien yhteys

Tutkijat nostavat artikkelissa tärkeänä asiana esiin myös koentsyymi Q10:n ja kolesterolin yhteyden. Näiden aineiden valmistusreitti maksassa on niin samankaltainen, että kun kolesterolin tuotanto maksassa estetään kolesterolia alentavalla statiinilääkityksellä, se vähentää myös koentsyymi Q10:n tuotantoa. Elimistön tarve Q10:lle on jatkuva, joten jos sen tuotanto häiriintyy, elimistön koentsyymi Q10 -pitoisuus laskee. Monissa tutkimuksissa onkin selvitetty, voisiko Q10-valmisteiden käyttö estää liian matalan Q10-tason.

Erityinen valmistustapa ratkaisee ongelmat imeytymisessä

Koentsyymi Q10 eli ubikinoni on elimistössä luonnollisesti esiintyvä yhdiste. Koentsyymi Q10 -valmisteita on ollut myynnissä jo vuosikymmeniä, ja ne ovat vanhemman väestönosan yleisesti käyttämiä valmisteita ympäri maailman. Ubikinonin tehokas käyttö ravintolisänä ei ole kuitenkaan aivan helppoa, sillä se liukenee veteen huonosti, mikä vaikeuttaa merkittävästi sen imeytymistä. Myös lämpötilalla on merkitystä, sillä alle 49 °C:ssa ubikinonimolekyylit takertuvat toisiinsa ja muodostavat suuria imeytymättömiä kiteitä, jotka eivät voi sellaisenaan imeytyä maha-suolikanavasta ja siirtyä verenkiertoon. Pharma Nord on ratkaissut imeytymisongelman kehittämällä erityisen valmistustavan, jossa hyödynnetään erilaisia öljyjä ja patentoitua lämpökäsittelymenetelmää. Valmistusmenetelmällä pystytään vaikuttamaan kiteiden pintarakenteeseen siten, että kiteiden on mahdollista liueta kokonaan normaalissa ruumiinlämpötilassa, jolloin ne pystyvät imeytymään vatsasta. Lähteet: Mortensen SA, et al. The Effect of Coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure. Results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial. Journal of the American College of Cardiology: Heart Failure. 2014. Raizner A & Quiñones M. Coenzyme Q10 for Patients With Cardiovascular Disease: JACC Focus Seminar. Journal of the American College of Cardiology. 2021. Lue koko Pharma Nordin 29.4.21 ilmestynyt uutiskirje: https://www.pharmanord.fi/news/kardiologit-energiantuotantoa-tutkimassa-news Terveystuotetukut ry. tehtävänä on edistää laadukkaiden ja luotettavien terveystuotteiden valmistusta, maahantuontia ja markkinointia. Toimimme jäsentenvälisenä edunvalvojana ja yhdyssiteenä. www.terveystuotetukut.fi Pharma Nord on Euroopan suurimpia ravintolisien ja rohdosvalmisteiden valmistajia. Yritys kehittää, valmistaa ja markkinoi tieteeseen pohjautuvia ravintolisiä, rohdosvalmisteita sekä lääkkeitä, jotka tunnetaan hyvästä biologisesta hyötyosuudesta, turvallisuudesta ja dokumentaatiosta. www.pharmanord.fi Pharma Nord on Terveystuotetukut ry:n jäsenyritys.

25 katselukertaa

Comments


bottom of page