top of page

PEA – rasvahappoaineenvaihdunnan käynnistäjä

Palmitoyylietanoliamidi eli lyhyemmin PEA on kehon tuottama rasvahappojohdos, jonka tuotanto kuitenkin vähenee ikääntyessämme. PEA:ia tuotetaan vastauksena mm. kipuun, kudosvaurioon ja stressiin. Kuitenkin, jos tilat kroonistuvat, ne voivat kuluttaa PEA:n loppuun, mikä voi johtaa mm. aineenvaihdunnallisiin ongelmiin. PEA:ia saadaan myös tavanomaisen ravinnon mukana ja sen monipuoliset, hyödylliset vaikutukset puoltavat sen käyttöä myös ravintolisänä.PEA ja endokannabinoidijärjestelmä

PEA:lla on useita vaikutusmekanismeja ja sillä on sekä suoria että epäsuoria vaikutuksia kehossa. Epäsuorasti se vaikuttaa kannabinoidireseptorien, CB1 ja CB2, kautta anandamidin avulla. Anandamidi on sisäsyntyinen välittäjäaine, joka sitoutuu näihin reseptoreihin. PEA estää endokannabinoidi anandamidia pilkkovan rasvahappoamidihydrolaasi-entsyymin toimintaa. Kun entsyymin toiminta estetään, anandamidin määrä elimistössä kasvaa ja sen vaikutukset korostuvat. Anandamidia tuotetaan arakidonihaposta aina vain tarpeeseen ja vain tarvittava määrä, ja se hajoaa hyvin nopeasti. Endokannabinoideilla on useita tehtäviä elimistössä; ne osallistuvat mm. unen ja kipu- ja mielihyväkokemuksen säätelyyn sekä ovat osallisina oppimis- ja muistiprosesseissa. PEA:n käyttö parantaakin unenlaatua ja vähentää levottomuutta ja ahdistuneisuutta, vaikuttamatta kuitenkaan toimintakykyyn.


Kannabinoidireseptoreja, joihin anandamidi sitoutuu, löytyy ympäri kehoa. CB1-reseptoreja on keskushermostossa, suolistossa, lisääntymiselimissä sekä pernassa ja lymfosyyteissä. CB2-reseptoreja on erityisesti immuunijärjestelmän soluissa. Anandamidi sitoutuu suolistossa reseptoriin, jonka aktivaatio lisää makrofagien määrää. Makrofagit ovat syöjäsoluja, jotka tunnistavat, nielevät ja lopulta tappavat elimistölle vieraita aineita ja taudinaiheuttajia. Urheilusuoritus aiheuttaa anandamidin vapautumisen elimistössä ja tuottaa osaltaan urheilunjälkeisen hyvän olon tunteen, joka tunnetaan myös nimellä ”Runners high”. PEA:n käyttö voikin nopeuttaa palautumista urheilusuorituksesta ja edistää lihasmassan kasvua. Anandamidi sitoutuu myös TRP-ionikanavaperheeseen kuuluvaan TRPV1-reseptoriin, joka osallistuu mm. kivun ja lämpötilan säätelyyn.


PEA ja PPAR-alfa

PEA:lla on suoria vaikutuksia peroksisomiproliferaattorin aktivoiman reseptori alfan eli lyhyemmin PPAR-alfan kautta. PPAR-alfan toimintaa säätelevät vapaat rasvahapot ja sen ilmentyminen on suurinta kudoksissa, jotka hapettavat rasvahappoja nopeasti. Ihmisen PPAR-alfa löydettiin alun perin maksasta, mutta sitä ilmentyy runsaasti myös lihaksissa, suolistossa, sydämessä ja munuaisissa sekä immuunipuolustuksen soluissa.


PPAR-alfa on voimakas energia-aineenvaihdunnan säätelijä. Se ohjaa sekä hiilihydraatti- että rasvahappoaineenvaihduntaa. PPAR-alfa tehostaa rasvahappojen kuljetusta rasvakudoksesta lihasten mitokondrioihin hapetettaviksi. Näin saadaan rasva liikkeelle, aktivoidaan rasvanpolttoa ja lisätään elimistön energiantuotantoa. Mitokondrioiden toiminta tehostuu ja ne toimivat tehokkaammin polttaen rasvaa energiaksi ja lämmöksi. Näin rasva ei varastoidu vararavinnoksi.

PPAR-alfan aktivaatio voi laskea myös veren triglyseriditasoja. PPAR-alfa-polun toimiminen on välttämätön myös ketogeneesin käynnistymiselle ja PEA:n käyttö ravintolisänä voikin nopeuttaa ketoosiin pääsemistä. PPAR-alfa on myös maksan rasva-aineenvaihdunnan tärkein säätelijä ja voi suojata rasvamaksalta. PPAR-alfa vaikuttaa myös immuunijärjestelmään ja säätelee vastetta kipuun ja tulehdukseen. PPAR-alfan optimaalinen toiminta voi lievittää myös ylipainoon liittyvää hiljaista tulehdusta.


PEA:n käyttö

PEA:ia ei suositella lapsille, raskaana oleville ja imettäville, sillä turvallisuustutkimuksia näillä ryhmillä ei ole tehty. Lapset myös tuottavat PEA:ia aikuisia paremmin ja nukkuvat yleensä hyvin ja toipuvat nopeasti sairauksista ja vammoista. PEA:n käyttöä ei myöskään suositella varfariini-lääkityksen kanssa.


Lähde: Hankintatukku Oy. Hankintatukku on Terveystuotetukkujen jäsen.

946 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page