top of page

Ovatko nämä kaikkien aikojen tutkituimmat ravintolisät?

Tutkimusten mukaan seleeni- ja Q10-ravintolisien käytöstä on hyötyä. Asian vahvistavat tähän mennessä julkaistut 18 tutkimusta, joissa on hyödynnetty dokumentoituja seleeni- ja Q10-valmisteita.Vuonna 2013 julkaistiin tutkimus, jota kutsutaan nimellä KiSel-10 (Alehagen ym. 2013). Tutkimus oli läpimurto ja toi vankkaa näyttöä siitä, että terveet ihmiset voivat hyötyä ravintolisien käytöstä. Pohjoismaisista tutkijoista koostunut tiimi tuli tutkimuksella osoittaneeksi, että terveiden seniori-ikäisten päivittäinen seleeni- ja Q10-ravintolisien käyttö edisti merkittävästi heidän elämänlaatuaan. Verinäytteet 18 tutkimuksen aineistona KiSel-10-tutkimusta johti tutkija ja kardiologi Urban Alehagen ruotsalaisesta Linköpingin yliopistosta. Tutkimusaineistokseen Alehagen kollegoineen keräsi yli 50 000 verinäytettä tutkimukseen osallistuneilta. Näytteiden tiedettiin sisältävän vastauksia lukemattomiin kysymyksiin, joten ne pakastettiin jatkotutkimuksissa hyödyntämistä varten.

Jatkotutkimukset ovatkin pitäneet tutkijat kiireisinä, sillä alkuperäistä KiSel-10-tutkimusta on seurannut jo 17 uutta tutkimusta. Näytteistä on tutkittu seleeni- ja Q10-pitoisuuksien vaikutusta lukuisiin eri terveyteen liittyviin parametreihin, ja tulokset ovat olleet positiivisia. Uusimmassa, viime joulukuussa julkaistussa tutkimuksessa (Alehagen ym. 2020) kartoitettiin munuaisterveyteen liittyviä tekijöitä. Vakuuttavinta mahdollista näyttöä Kahdeksantoista tutkimusta, jotka on julkaistu arvostetuissa tieteellisissä julkaisuissa, osoittavat, että tutkimuksiin valittujen seleeni- ja Q10-valmisteiden käytöllä voi olla merkittävä vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin.

Tutkimukset muodostavat uraauurtavan kokoelman, joka sisältää vakuuttavaa näyttöä ravintolisien käytön eduista terveellisen ruokavalion lisänä. Kenen tahansa, joka väittää ravintolisien olevan rahan haaskausta, kannattaa tutustua näihin 18 tutkimukseen. Biologinen hyötyosuus on tärkeä tekijä Moni saattaa nyt pohtia, ovatko nämä tutkimustulokset sovellettavissa mihin tahansa kaupan hyllyiltä löytyviin seleeni- ja Q10-valmisteisiin. Näin ei kuitenkaan ole, sillä valmisteissa on eroja. Tutkimusryhmä valitsi KiSel-10:ssä käytettäväksi seleenivalmisteeksi SelenoPrecisen, koska sen patentoidun orgaanisen seleenin hyvästä imeytyvyydestä oli jo aiempaa tutkimusnäyttöä. Tutkimukset osoittavat, että 88,7 % valmisteen seleenistä imeytyy elimistön käytettäväksi. Vastaavasti myös Q10-valmisteeksi valitun Bio-Qinon Q10:n laadun taustalla on yli 100 julkaistua tutkimusta, jotka osoittavat juuri tämän valmisteen hyvän biologisen hyötyosuuden, eli imeytyvyyden ja tehon.

Tutkijoiden tulisi käyttää vain dokumentoituja tuotteita

Yksi erityisen tärkeä asia edellä mainituissa seleenillä ja Q10:llä toteutetuissa tutkimuksissa on se, että ne osoittavat, kuinka tärkeää tutkimuksissa on käyttää toimiviksi todettuja ravintolisiä. Jotta tuotteet toimisivat, on vaikuttavien aineiden imeydyttävä tuotteista verenkiertoon ja siirryttävä kohdekudoksiin. Jos näin ei tapahdu, on tuotteiden vaikutuksia mahdotonta tutkia. Koska tutkimusten tärkeimpänä päämääränä on kartoittaa ravintolisien käytön positiivisia vaikutuksia, kun niitä käytetään terveellisten elintapojen lisänä, on mittaviin tutkimuksiin tärkeää valita laadukkaat ja hyvin imeytyvät tuotteet.

Lähteet: Alehagen U, et al. Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: A 5-years prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. International Journal of Cardiology. 2013. Alehagen U, et al. Selenium and Coenzyme Q10 Supplementation Improves Renal Function in Elderly Deficient in Selenium: Observational Results and Results from a Subgroup Analysis of a Prospective Randomised Double-Blind Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2020. Mortensen SA, et al. The Effect of Coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure. Results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial. Journal of the American College of Cardiology: Heart Failure. 2014. Pharma Nordin uutiskirje 15.3.2021, Lue koko uutiskirje https://www.pharmanord.fi/news/ovatko-nama-kaikkien-aikojen-tutkituimmat-ravintolisat?sectionId=1004094 Terveystuotetukut ry:n tehtävänä on edistää laadukkaiden ja luotettavien terveystuotteiden valmistusta, maahantuontia ja markkinointia. Toimimme jäsentenvälisenä edunvalvojana ja yhdyssiteenä. www.terveystuotetukut.fi Pharma Nord on Euroopan suurimpia ravintolisien ja rohdosvalmisteiden valmistajia. Yritys kehittää, valmistaa ja markkinoi tieteeseen pohjautuvia ravintolisiä, rohdosvalmisteita sekä lääkkeitä, jotka tunnetaan hyvästä biologisesta hyötyosuudesta, turvallisuudesta ja dokumentaatiosta. www.pharmanord.fi Pharma Nord on Terveystuotetukut ry:n jäsenyritys.

11 katselukertaa

Comentarios


bottom of page