top of page

Kuluttajilla on oikeus tietää, toimiiko ravintolisä vai ei

Tuoreen tanskalaisen oikeustapauksen ansiosta eurooppalaiset kuluttajat ovat jatkossakin oikeutettuja saamaan tiedon, miten hyvin heidän käyttämänsä ravintolisät imeytyvät.
Ajatellaanpa, että olisit terveyskaupassa ja käsissäsi olisi kaksi samanlaiselta näyttävää seleenivalmistetta. Toisella tuotteella ei ole dokumentoitua tietoa siitä, miten aktiiviaineet imeytyvät sen jälkeen kun tabletti on nielty. Toisesta sen sijaan on lukuisiin tieteellisiin tutkimuksiin pohjautuen dokumentoitu, että tabletin sisältämästä seleenistä lähes 90% imeytyy. Haluaisit varmaankin saada asian tietoosi ostopäätöksesi tueksi?


Ei viranomaistulkinnoille

Pharma Nord, joka on yksi Euroopan johtavista korkealaatuisten ravintolisien valmistajista ei suostunut myöntymään Tanskan elintarvikeviranomaisten tulkinnalle kieltää julkaisemasta tutkittua tietoa, vaan piti tiukasti kiinni oikeudestaan kertoa kuluttajille valmisteidensa laadusta.

Yritys perusteli kantaansa erityisesti sillä, että kuluttajilla on oikeus saada tietää tutkimuksiin perustuvaa tietoa tuotteista ja niiden turvallisuudesta.


Elintarvikeviranomaisten nuhtelu

Elintarvikeviranomaiset päätyivät ilmoittamaan Pharma Nordista virkavallalle. Vastineeksi yritys haastoi viranomaiset oikeuteen. Lopulta tapaus päätyi EU komission käsiteltäväksi, jossa se sai odottamattoman käänteen: Komission päätös kääntyi Pharma Nordin eduksi ja elintarvikeviranomaiset saivat nuhtelut EU-lainsäädännön omavaltaisesta tulkinnasta. Laatuasioista tulee saada tiedottaa


Tapaus saattaa hyvinkin olla koko ravintolisien historian tärkein voitto etenkin siksi, että yhä kasvava määrä tutkimuksia useista eri maista osoittaa, että laatuasiat vaativat tarkempaa huomiota.


Voitto vastuullisille valmistajille

Ravintolisiltä ei vaadita farmaseuttisia laatuvaatimuksia, jonka vuoksi laatuongelmia ei myöskään aina katsota tarvittavan ehkäistä ennalta. Koska kuitenkin on olemassa vastuullisia dokumentoidusti korkealuokkaisten ravintolisien valmistajia, on kuluttajien etu saada valita valmisteensa tietoon perustuen. On vähintäänkin reilua että valmistajilla, jotka valmistavat kaikki ravintolisätkin lääkevalmistukselle asetettuja farmaseuttisia laatuvaatimuksia noudattaen, on oikeus kertoa siitä kuluttajille.


Lähde: Pharma Nordin uutiskirje

Pharma Nord on Euroopan suurimpia ravintolisien ja rohdosvalmisteiden valmistajia. Yritys kehittää, valmistaa ja markkinoi tieteeseen pohjautuvia ravintolisiä, rohdosvalmisteita sekä lääkkeitä, jotka tunnetaan hyvästä biologisesta hyötyosuudesta, turvallisuudesta ja dokumentaatiosta.

Pharma Nord on Terveystuotetukut ry. jäsenyritys

179 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page