top of page

KÄÄPÄ Biotech luo rohkeasti uutta kansainvälisillä markkinoilla

KÄÄPÄ Biotech on vuonna 2018 perustettu sieniin erikoistunut bioteknologinen yritys, joka edistää ihmisten ja ekosysteemien hyvinvointia sienien avulla.


Yrityksen toiminta alkoi KÄÄPÄ Forest -jaoston palvelulla suomalaisille metsänomistajille. Palvelun avulla ratkaistaan pakurin globaali saatavuus- ja laatuongelma viljelemällä luomulaatuista pakuria kotimaan metsissä. Raaka-aine prosessoidaan ultraääniuuttamalla ja se toimitetaan maailmalle ravintolisä-, nutraceutical- ja kosmetiikka-alojen hyödynnettäväksi.


Tällä hetkellä ulkosienitilasta on tullut tutkimus- ja kehityslaboratorio. KÄÄPÄ Forest hyödyntää kaikkea sieltä saatua tietoa ja toteuttaa sitä sisäsieniviljelytiloissa.


"Jäljittelemme luonnollisia olosuhteita luodaksemme tehokkaimpia tuotteita kestävästi", kertoo KÄÄPÄ Biotechin kaupallinen johtaja Otso Mursula.


Lyhyessä ajassa yritys on kasvanut yhdeksi länsimaiden suurimmista lääkinnällisten sienten tuottajista. Pakurin ohella kasvatetaan esimerkiksi lakkakääpää, siiliorakasta sekä siitake- ja cordyceps-sieniä. KÄÄPÄ Biotech toimii myös kumppanina tutkimusorganisaatioille ja yliopistoille sieniin pohjautuvia tutkimuksia kaupallistettaessa. Yhteistyökumppaneista löytyy myös muun muassa Luonnonvarakeskus.


"Suomella on upeat valmiudet nousta yhdeksi maailman johtavista toimijoista terveystuotteiden ja elintarvikkeiden saralla. KÄÄPÄ Biotechillä laitamme aina tavoitteet korkealle", toteaa Mursula.Ensimmäisenä käyttämässä uusinta teknologiaa

Uutena toimijana KÄÄPÄ Biotech on riippumaton toimialan vanhoista pelisäännöistä ja voi ottaa sienitieteen viimeaikaisimmat löydöt sekä teknologiset kehitysaskeleet hyötykäyttöön. Yritys esimerkiksi hyödynsi ultraääniuuttamista ensimmäisenä alalla. "Kehitämme uusia tuotteita globaaleille markkinoille, mutta valitettavasti EU:n lainsäädäntö ja erityisesti Suomen laintulkinta ei suosi tuotekehitystä. Onneksi olemme löytäneet kumppaneita globaaleilta markkinoilta, joissa uusien tuotteiden regulaatioprosessi ei ole yhtä raskas", sanoo Mursula.

KÄÄPÄ Biotechilta toivotaan, että terveystuotealan toimintaa tuettaisiin toimimalla Euroopan Unionin sisällä yhtenäisen lainsäädännön alla. Yrityksen käytöstä on poistettu myynnistä raaka-aineita, joita myydään edelleen muualla Euroopassa johtuen paikallisviranomaiset eriävistä EU:n lainsäädännön tulkintatavoista.


Tuotantoketjun lähinäkyvyys avaimena menestykseen

Viimeiseen asti hiottu brändi, ekologisuus ja läpinäkyvyys raaka-aineiden alkuperässä ovat jo keränneet tunnustuksia KÄÄPÄ Biotechille. Vuonna 2021 yritys voitti Nutraingredients Awards Startup -kategorian palkinnon.


Keskeistä KÄÄPÄ Biotechin menestykselle on ollut megatrendien ja kuluttajatottumusten muutos. Nykypäivänä kuluttajat toivovat elintarvikkeiden tuotantoketjulta läpinäkyvyyttä. Myöskin kestävän kehityksen periaatteet ovat nousseet arvoonsa, jolloin loppukuluttajat ovat valmiita satsaamaan ekologisiin tuotteisiin.


"Lääkinnällisten sienten toimintaketju on pitkään ollut kestämätön loppukuluttajien silmin: yli 90 % sienistä kasvatetaan Kiinassa. Sienet ovat mitä ne syövät, johon tarjoamamme ratkaisu eli suomalainen koivu kasvatusalustana on maailman paras", toteaa Mursula.


KÄÄPÄ Biotechin kysyntä on viimeisen kahden vuoden aikana kasvanut ja merkkejä hidastumisesta ei näy.


"Missiomme on edistää ihmisten ja ekosysteemien hyvinvointia sienien avulla. Tiedämme tarkalleen raaka-aineidemme alkuperän ja voimme taata loppukäyttäjälle turvallisuuden sekä ekologisuuden", summaa Mursula.


KÄÄPÄ Biotech on Terveystuotetukut ry:n jäsenyritys. Artikkeli on osa Terveystuotetukut #tuotammeterveyttä-jäsenesittelysarjaa.

108 katselukertaa

Comments


bottom of page