top of page

Ilmasto lämpenee, siitepölyallergisten piina pahenee

Siitepölyallergiat vaikuttavat jopa miljoonan suomalaisen arkeen. Ilmaston lämpeneminen pidentää oireilevan siitepölykautta ja tekee siitepölystä kenties aiempaa ärhäkämpääkin. Myös uusia allergiakasveja on tulossa.


Suomessa keskilämpötila nousi viime vuosisadan aikana jo yli kaksi astetta. Talvikuukaudet ovat lämmenneet kesäkuukausia enemmän, joulukuut peräti viisi astetta. "Meillä keskilämpötila nousee lähes kaksi kertaa niin nopeasti kuin koko maapallon keskilämpötila", sanoo tutkimusjohtaja Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista. Saarisen mukaan ilmastonmuutos tarjoaa vain huonoja uutisia siitepölyallergiselle. Oirekausi pahenee, kun lehtipuut runsastuvat ja Suomeen leviää uusia allergian aiheuttajia. Ensimmäisenä tulevat tuoksukit, jotka ovat Amerikasta lähtöisin olevia vieraslajeja. "Myös siitepölyn allergeenisuus eli kyky aiheuttaa oireita voi lisääntyä lämpenevissä olosuhteissa", hän jatkaa.

Oireita voi helpottaa

Asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta sanoo, että siitepölykauteen kannattaa varautua hankkimalla tarvittavat lääkkeet kotiin hyvissä ajoin. Allergiaoireita voi helpottaa apteekista ilman reseptiä saatavilla antihistamiineilla tai paikallisesti silmätipoilla ja kortisonipohjaisilla nenäsumutteilla. Antishistamiinilääkitystä tai silmätippojen käyttöä ei tarvitse aloittaa ennakoivasti, sillä ne tehoavat nopeasti. Nenäsumutteiden käyttö kannattaa aloittaa ennakoiden siitepölykauden alkua, sillä kortisonin vaikutus alkaa hitaammin. "Mikäli allergiaoireet ovat vaikeita ja haittaavat normaalia elämää, kannattaa harkita siedätyshoitoa, joka aloitetaan aina syksyllä, kun ilmassa ei ole enää siitepölyä. Nyt on saatavilla sekä koivu- että heinäallergisille siedätyshoitotabletti, joka helpottaa siedätyshoitoa huomattavasti", Vuorenmaa sanoo. Lähde ja lisätietoja: www.allergia.fi

Artikkeli julkaistu ravintolisatiedotus.fi -sivustolla ensimmäisen kerran maaliskuussa 2020

23 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Σχόλια


bottom of page