Terveystuotetukut
  • Etusivu
  • Yhteystiedot
    • Kansainväliset jäsenyydet
  • Jäsenyritykset
  • Ravintolisätiedotus
  • In English

Ajankohtaista ravintolisistä

Omega-3 puhuttaa: Kalaöljytutkimusten sudenkuopat

25/7/2018

0 Comments

 

Mediassa uutisoitiin äskettäin tuoreesta koontitutkimuksesta, jonka mukaan omega-3 -ravintolisät eivät suojaisi sydäntaudeilta. Uutisen ingressissä ilmaistiin virheellisesti ja harhaanjohtavasti, että omega-3 -ravintolisävalmisteita mainostetaan sydänterveyttä edistävinä, verenpainetta ja kolesterolia laskevina. 

On erittäin ikävää, että lehtijutuissa viitataan eri asiayhteyksissä tutkimustuloksiin, myös sellaisissa asioissa joita ei ole tutkimuksessa edes käsitelty. 

– Jutun ingressissä esitetään sydäntauteihin, verenpainetautiin ja kolesteroliin liittyvä valheellinen väite, joka ei tule Cochrane-instituutin tutkimuksesta. Tällaisia terveysväitteitä ei ole hyväksytty kalaöljylle, ja ainakin vastuuntuntoiset yritykset noudattavat sääntöjä ja määräyksiä, dosentti Matti Tolonen sanoo.  

Jutussa käsitelty Cochranen koontitutkimus sisältää monia virheitä ja puutteita (kuten monet aikaisemmatkin meta-analyysit). 
 
Myös maailmalla kummastellaan Cochranen analyysiä
 
Omega 3 -rasvahapot ovat ihmiselle välttämättömiä. Sydänterveyden lisäksi ne ovat tärkeitä muun muassa immuunipuolustuksen, nivelten aivojen ja silmien terveyden kannalta. 

Virheellisessä jutussa viitattiin tutkijaverkosto Cochranen laajaan katsaukseen, jonka mukaan omega-3 -valmisteilla on vähän tai ei lainkaan vaikutusta sydänterveyteen. Tulosten mukaan omega-3 -valmisteiden käyttö ei hyödytä sydänterveyttä eikä vähennä aivohalvauksen tai kuoleman riskiä.
Katsauksen mukaan mahdollisuus saada minkäänlaista hyötyä omega-3 -ravintolisistä on yksi tuhannesta.
 
Monet sydäntautien asiantuntijat kritisoivat nyt uutisoitua Cochranen analyysia, mm. Yhdysvaltain Sydänliiton (AHA) asiantuntija tohtori William S. Harris (Stanford School of Medicine, University of South Dakota, USA), joka sanoo, että ravintolisien terveysvaikutuksia ei voida tutkia samanlaisissa asetelmissa kuin lääkkeitä.

Jos näin tehdään, siitä seuraa todennäköisesti pettymys, kuten nyt tässäkin kalaöljykatsauksessa. Harris myöntää, että lyhytaikaisissa kokeissa pienillä kalaöljyn päiväannoksillla ei ole saavutettu yhtä merkittävää hyötyä sydänterveyden kannalta kuin suurilla annoksilla pitkäaikaisesti käytettynä. Ravintolisät eivät ole lääkkeitä, joiden vaikutukset tulevat esille nopeasti.
 
Tutkimuksessa olleet keskimääräistä vanhempia
 
Analysoiduissa tutkimuksissa mukana olleet ihmiset olivat keskivertoa vanhempia ja heillä oli monia pitkäaikaisia sairauksia ja niihin käytettiin paljon lääkitystä. Kun heille annettiin pieniä annoksia kalaöljyä lyhyen aikaa, keskimäärin 2-3 vuotta, ei ole ihme, etteivät tulokset olleet positiivisia. 
 
Niistä ei voida kuitenkaan päätellä etteikö kalaöljy suurempana annoksena ja pitempään annettuna (kuten esim. JELIS- ja REDUCE-IT-tutkimuksissa), voisi tuottaa toisenlaista tulosta. Näissä tutkimuksissa statiineja syöville sydänpotilaille annettiin E-EPA-kalaöljyä 2-4 grammaa päivässä 5-7 vuotta. THL:n tutkimusprofessori Antti Aro selosti Duodecimissa JELIS-tutkimusta todeten, että suurimman hyödyn kalaöljystä saivat sydäntautien riskiryhmät, diabeetikot ja metabolista oireyhtymää potevat henkilöt.

Amerikkalaiset kliiniset tutkijat ovat samaa mieltä Aron kanssa; hekin kirjoittavat, että aktiivinen ennalta ehkäisevä hoito kalaöljyllä antaa parhaan tuloksen juuri riskiryhmissä (Maki ja Dicklin 2018). Niihin kuuluvat myös nivelreumaa sairastavat ihmiset.
 
Harris korostaa, ettei Cochraine-instituutin analysoimiin tutkimuksiin osallistuneiden henkilöiden omega-3 -indeksiä ollut tutkittu ennen vaikutusjaksoja, kuten olisi pitänyt tehdä sekä valita hoidon kohteeksi matalan omega-3 -indeksin henkilöitä. He hyötyvät todennäköisesti kalaöljylisistä enemmän kuin ne joiden elimistössä on jo ennestään runsaasti omega-3 -rasvahappoja.

Omega-3 -indeksi tarkoittaa punasolun kalvon omega-3 -rasvahappojen suhdetta kalvon kaikkiin rasvahappoihin. Sen tulisi oli yli 8 prosenttia, mikä antaa erinomaisen suojan sydänsairauksia vastaan, sanoo Harris, joka yhdessä saksalaisen sydänprofessori Clemens von Schackyn kanssa kehitti omega-3 -indeksin vuonna 2004.
 
Vanhoja, heikkolaatuisia tutkimuksia

Harris ihmettelee, miksi toistetaan meta-analyysejä samoista vanhoista heikkolaatuisista tutkimuksista. Cochranen analyysi ei anna mitään uutta tietoa. Ei-positiivisia meta-analyysejä kalaöljyn sydänvaikutuksista on toisteltu joka vuosi viimeisten viiden vuoden aikana. 

Samaan aikaan on julkaistu useita positiivisia tutkimuksia (joissa EPA.sta ja DHA:sta on ollut selvää hyötyä sydämelle), mutta niistä valtamedia ei ole kuitenkaan kirjoittanut. Esimerkiksi englantilaiset (Leedsin, Lontoon, Newcastlen ja Yorkin yliopistot), australialaiset (Melbournen yliopisto) ja slovenialaiset sydäntutkijat julkaisivat äsken laajan ja perusteellisen koontitutkimuksen eli meta-analyysin tyypin 2 diabeetikoilla tehdyistä kalaöljytutkimuksista.

Ne puoltavat eittämättä kalaöljyn käyttöä tyypin 2 diabeetikon sydämen suojana. Analyysi käsitti 45 satunnaistettua kliinistä tutkimusta ja 2 674 diabeetikkoa (O'Mahoney ym. 2018). Tämä meta-analyysi kumoaa kalaöljystä julkisuudessa esitettyjä valeuutisia.

Cochrane-analyysi on saman vanhan virren veisaamista. Uusia tutkimuksia on parhaillaan vireillä suurilla "lääkkeellisillä" omega-3 -annoksilla, 2-4 g/vrk, ja meidän on odotettava niiden tuloksia (kuten esim. FDA odottaa).

– Lisäksi on syytä todeta, että analyysissa on tarkasteltu vain tutkimuksia, joissa on annettu pelkästään kalaöljyä, ei muita sen kanssa synergisesti tai additiivisesti vaikuttavia, sydäntä suojaavia ravintolisiä, kuten D-vitamiini, berberiini, karnosiini, magnesium ja ubikinoni. Tällaisella cocktaililla voidaan saada merkttävästi parempi hoitovaikutus kuin monoterapialla, Tolonen muistuttaa.
 
Lähteet ja uusimmat kirjallisuusviitteet kalaöljyn sydänvaikutuksiin liittyen:

Maki KC, Dicklin MR. Omega-3 Fatty Acid Supplementation and Cardiovascular Disease Risk: Glass Half Full or Time to Nail the Coffin Shut? Nutrients. Review. 2018 Jul 4;10(7). pii: E864. doi: 10.3390/nu10070864.
 
Maki KC, Dicklin MR. Assessing Cardiovascular Disease Risk and Responses to Preventive Therapies in Clinical Practice. Current Atherosclerosis Reports. Review. 2018 Mar 20;20(5):23. doi: 10.1007/s11883-018-0725-y.
 
Evans MC, Stalam T, Miller M. Cardiovascular Risk Assessment in Patients with Hypertriglyceridemia. Review. Current Cardiology Reports. 2018 Jul 10;20(9):71. doi: 10.1007/s11886-018-1013-8. Free Full Text
Desnoyers M, Gilbert K, Rousseau G.Cardioprotective Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Dichotomy between Experimental and Clinical Studies. Review. Marine Drugs. 2018 Jul 10;16(7). pii: E234. doi: 10.3390/md16070234. Free Full Text
 
O'Mahoney LL, Matu J, Price OJ,  et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids favourably modulate cardiometabolic biomarkers in type 2 diabetes: a meta-analysis and meta-regression of randomized controlled trials. Review. Cardiovascular Diabetology. 2018 Jul 7;17(1):98. doi: 10.1186/s12933-018-0740-x. Free Full Text pdf


Lue lisää:
http://www.tritolonen.fi/uutiset/3119-kalaoljy-suojaa-tyypin-2-diabeetikon-sydanta

https://www.nutraingredients.com/Article/2018/07/23/Applying-drug-like-endpoints-to-omega-3s-reviews-bound-to-end-in-failure-experts-say


0 Comments

    Artikkelit

    Ajankohtaisia artikkeleita terveydestä.
    ​Lue uusimmat tiedotussivustolta www.ravintolisatiedotus.fi

    Arkisto

    April 2019
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    Luokat

    All

    RSS Feed

Picture
Copyright Ⓒ Terveystuotetukut ry
  • Etusivu
  • Yhteystiedot
    • Kansainväliset jäsenyydet
  • Jäsenyritykset
  • Ravintolisätiedotus
  • In English