Terveystuotetukut
  • Etusivu
  • Yhteystiedot
    • Kansainväliset jäsenyydet
  • Jäsenyritykset
  • Ravintolisätiedotus
  • In English

Ajankohtaista ravintolisistä

Ole tarkka hyvinvoinnistasi: Suosi vain EU:ssa sallittuja ainesosia ravintolisissä

26/4/2018

0 Comments

 

Mediassa kohistiin äskettäin rautayhdisteistä, jotka voivat lisätä suoliston syöpäriskiä. Suosi vain EU:ssa hyväksyttyjä ainesosia sisältäviä ravintolisiä, niin voit olla varma niiden turvallisuudesta.
 
Iltalehden jutussa kirjoitettiin virheellisesti, että mahdollisesti syöpää aiheuttavat, rautavalmisteissa käytettävät rautayhdisteet olisivat rautasitraatti ja rauta-EDTA. Jutussa käytetyissä rautayhdisteiden nimissä oli tapahtunut käännösvirhe. Rautayhdisteiden oikeat nimet ovat ferrisitraatti ja ferri-EDTA. 
 
Iltalehden viittaamassa tutkimuksessa tutkittiin solukokeilla juuri kolmen eri raudan kemiallisen muodon turvallisuutta. Rautalähteistä kahta ei ole hyväksytty EU:ssa. Näillä havaittiin epäedullisia vaikutuksia. Sen sijaan sallittu raudanlähde, rautasulfaatti, todettiin tässäkin solukokeessa turvalliseksi. 
 
– Rautaa sisältävistä aineista puhuttaessa tulee erottaa sen eri muodot, kuten ferro- ja ferri-rauta. EU:ssa ollaan tarkkoja erilaisten uusien ravintolisien ja elintarvikkeiden hyväksyttävyydestä. Joissakin tapauksissa hyvinkin pieni ero sinänsä terveellisen aineosan kemiallisessa muodossa saattaa muuttaa tilanteen päinvastaiseksi. Sillä on siis merkitystä missä muodossa rautasi nautit, tuotepäällikkö Juha Sihvonen Valioravinnosta sanoo.
 
Suomen markkinoilla ei ole haitallisia rautavalmisteita
 
Ferrisitraattia ja ferri-EDTA:ta ei ole hyväksytty käytettäviksi ravintolisissä Suomessa eikä EU:n alueella. Ylilääkäri Päivi Ruokoniemi Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimeasta sanoo, että laboratorio-olosuhteissa viljellyillä soluilla tehtyihin löydöksiin tulee suhtautua vakavasti, mutta niistä ei kannata vetää hätiköityjä kliinisiä johtopäätöksiä. 
 
Uusien syy-seuraussuhteiden vahvistaminen vaatii aina kokonaisnäytön perusteellista ja objektiivista tutkimista.
 
– Kannattaa suosia ravintolisiä, joissa on selkeät pakkausmerkinnät ja ainesosaluettelo. Näin voi selvittää sisältääkö tuote esimerkiksi jotain omien eettisten arvojen vastaisia ainesosia. Kansainvälisistä verkkokaupoista saa usein tuotteita, jotka eivät olisi sallittuja EU:ssa – tai niiden vahvuudet eivät olisi sallittuja EU:ssa. Näiden kanssa kannattaa olla todella varovainen, Juha Sihvonen muistuttaa.
 
Suomessa myytävät rautavalmisteet eivät sisällä ferrisitraattia eivätkä ferri-EDTA:ta
 
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan ferrisitraattia tai ferri-EDTA:ta ei ole hyväksytty käytettäviksi ravintolisissä Suomessa tai EU:n alueella.
Eviran mukaan laboratorio-oloissa soluilla tehtyjen tutkimusten tulokset eivät ole suoraan verrattavissa ihmisiin. Suomessa ja EU:n alueella myytäviä erilaisia rautavalmisteita voi syödä turvallisesti. 
 
Ravintolisät ovat elintarvikkeita, vaikka ne poikkeavat muista elintarvikkeista ulkonäöltään ja käyttötavaltaan. Ravintolisiin sovelletaan ravintolisädirektiiviä sekä kansallista lainsäädäntöä.
 
EU:n ravintolisädirektiivissä sekä kansallisessa ravintolisäasetuksessa listataan vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävät aineet, joita saa käyttää ravintolisien valmistuksessa. Raudan osalta tällaisia aineita ovat esimerkiksi ferrositraatti, ferriammoniumsitraatti sekä ferrosulfaatti.
 
Rauta on elimistön tärkeä hivenaine
 
Rautaa on aikuisen kehossa on 2–5 grammaa. Sen riittävä saanti on elimistölle välttämätöntä. Raudan tehtävänä on sitoa happea punasoluissa esiintyvässä hemoglobiinissa ja sitä tarvitaan myös punasolujen muodostamiseen.
 
C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. Eläinkunnan tuotteiden (liha, kala ja veriruoat) sisältämä hemirauta (Fe2+) imeytyy elimistössä paremmin kuin kasvisten ja viljan sisältämä ei-hemirauta (Fe3+). 
 
Kalsium, täysjyvävilja, maito, kahvi, tee ja suolistosairaudet estävät raudan imeytymistä. Liharuoan syömisen jälkeen juotu maitokahvi voi estää jopa 80 % ravinnosta saatavan raudan imeytymistä. Tämän vuoksi rautavalmisteen ja imeytymistä vähentävien ruoka-aineiden välissä tulisi olla vähintään puoli tuntia.
 
Raudantarve
 
Miehet tarvitsevat rautaa keskimäärin 9 mg vuorokaudessa ja naiset 15 mg (60-vuotiaasta ylöspäin 9 mg / vrk) (Lähde: Fineli 2013). Naisilla kuukautisten aiheuttama raudan menetys voi vaihdella paljon, joten tarve on yksilöllinen. Myös raskausaika ja kova kestävyysliikunta lisäävät raudan tarvetta.
 
Raudanpuute on yleisin ravintoperäinen puutossairaus. Rautavarastot ehtyvät vähitellen, mutta raudanpuutteen haitat alkavat näkyä usein vasta raudanpuuteanemian kehittyessä. Sen oireita ovat: väsymys, kalpeus, hiustenlähtö, levottomuus/hermostuneisuus, hengästyminen, huimaus, alakuloinen mieliala ja iho-ongelmat.
  
Lähteet: Luontaistuntijat, Valioravinto, Fimea, Evira

0 Comments

Harva noudattaa virallisia ravintosuosituksia

26/4/2018

0 Comments

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan ravitsemussuositusten tavoitteet toteutuvat vain harvan aikuisen ruokavaliossa. Onneksi ravintolisillä voi täydentää ruokavaliota ja kotimaasta ostetut ravintolisät ovat turvallisia.
 
Miksi suomalaiset eivät syö virallisten ravintosuositusten mukaan?
Suomalaisten ruokavaliossa on liikaa suolaa ja liian vähän hedelmiä ja kasviksia. Ravitsemussuositusten tavoitteet toteutuvat vain harvan aikuisen ruokavaliossa kävi ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimuksesta. 
 
Ruokavaliossa puutteita - joskin parempaankin on menty
 
Suomalaisen ruokavalion kompastuskiviä ovat hedelmien, kasvisten ja marjojen ja täysjyväviljan liian vähäinen määrä sekä tyydyttyneen rasvan ja suolan runsas saanti, todettiin tutkimuksessa. Suomalaisten ruokavalio on kuitenkin parantunut merkittävästi viime vuosikymmenten aikana.
 
Loppuvuodesta 2016 julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin ravitsemussuositusten toteutumista noin 1 300 aikuisen ruokavaliossa. Se on osa tuoreinta Finriski-tutkimusta.
 
Jos suomalainen alkaisi syödä suositellun määrän eli puoli kiloa hedelmiä, marjoja ja kasviksia päivässä – moni muukin asia ruokavaliossa loksahtaisi paikalleen.
 
On hyvä muistaa, että ravitsemussuositukset eivät tarkoita, että koko ruokavalio olisi pantava uusiksi. Suosituksissa on yksittäisiä elementtejä, joten pienilläkin muutoksilla saa hyvää aikaiseksi.
 
Vaikka vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti väestötasolla voi vaikuttaa riittävältä, puutteet ruokavaliossa voivat aiheuttaa yksilötasolla ongelmia. Näitä puutteita on hyvä täydentää ravintolisillä.
 
Lähteet: THL, Yle

0 Comments

Hiukset kertovat terveydestä

10/4/2018

0 Comments

 
Picture

​Hiukset kertovat terveydestä

Hiusten kunto kertoo ihmisen terveydentilasta. Hius kasvaa 2-6 vuoden sykleissä. Kun päivässä kuolee keskimäärin 50-100 hiusta ja tilalle syntyy saman verran uusia, kaikki on hyvin.

Hiustenlähtö tarkoittaa sitä, että hius siirtyy liian aikaiseen lepotilaan ja putoaa pois kesken kasvun. Liiallisesta hiustenlähdöstä voidaan puhua silloin, kun päivässä kuolee enemmän hiuksia kun niitä syntyy. Tämä johtaa siihen, että päälaki harvenee.

– Uusi hius syntyy samaan hiustuppeen ihmisen iästä riippumatta niin kauan kun hiuksen nysty eli emo on elossa. Tämä tapahtuu kuitenkin vasta kasvusyklin loputtua. Hiustenlähtö on aina yksilöllistä ja sitä varten on erittäin tärkeää selvittää hiustenlähdön syyt, Annikki Hagros-Koski HiusAkatemiasta sanoo.

Hiustenlähdön syyt pitää selvittää

Hiustenlähtö on aina usean tekijän summa. On hyvä muistaa, että hiustenlähtö ei ole vain esteettinen asia, vaan siinä on kysymys on myös terveydestä. Keho viestii tilastaan ja puutteistaan hiusten kautta. 

Vasta kun hiustenlähdön syyt on selvitetty, voi saada yksilölliset ja juuri itselle sopivat hoito-ohjeet. Ohjeita noudattamalla pystytään luomaan uusille hiuksille parempi kasvumahdollisuus ja estämään uuden hiuksen kuoleminen kesken kasvun.

– Selvitämme HiusAkatemiassa jokaisen hiustenlähdön syyt yksilöllisesti ja tutkimalla hiusjuuria lääketieteellisellä mikroskoopilla. Tämän tutkimuksen pohjalta hiustutkija ohjaa asiakkaan tarvittaessa lääkärille, ravintoneuvojalle tai hiushoitajalle. Samalla asiakas saa myös yksilölliset kotihoito-ohjeet, Annikki Hagros-Koski kertoo.

Ruokavaliolla voi vaikuttaa kokonaisvaltaiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Oikea ravinto antaa lisää energiaa, parantaa vastustuskykyä ja aineenvaihduntaa, tasapainottaa hormonitoimintaa sekä mahdollistaa puhtaamman kehon, heleämmän ihon ja terveemmät hiukset. Muun muassa näihin vaivoihin voi saada apua ruokavalion avulla:

• suolisto- ja ruoansulatushäiriöt: närästys, refluksi, helikobakteeri, bakteeri- ja hiivakannanhäiriö, tulehdukselliset suolistosairaudet
• paino-ongelmat: ylipaino, alipaino, laihtuminen
• sokeririippuvuus
• erityisruokavaliot
• stressi ja uupuminen
• erilaiset krooniset sairaustilat 

Hiusalan uranuurtaja

HiusAkatemian perustaja Annikki Hagros-Koski opiskeli Helsingin yliopistossa luonnontieteiden kandidaatiksi LuK ja valmistui vuonna 1970. Hänen hiusuransa alkoi vuonna 1971 jolloin hän perusti Salon Alexandran Helsingin ydinkeskustaan. Sen rinnalle perustettiin myöhemmin Parturi Alex Forumiin Yrjönkäytävään ja Salon Alexandran yhteyteen Pikku Alexia, jolloin Hagros-Koskella oli täyden palvelun hiusimperiumi sekä naisille, miehille että lapsille.

Hagros-Koski kiinnostui hiusalasta oman hiustenlähtönsä myötä, ja hän matkustikin maailman ympäri saadakseen apua hiustenlähtöönsä. Kun Annikki Hagros-Koski ei löytänyt apua ongelmiinsa, ei lääkäreiltä eikä hiusalalta, hän ryhtyi itse tutkimaan syitä hiustenlähdön taustalla. Näin syntyi HiusAkatemia.

– Olen tutkinut vuodesta 1985 hiusjuuria lääketieteellisellä mikroskoopilla selvittääkseni hiustenlähdön eri syitä. Olen myös kehittänyt menetelmiä hiusten ja hiuspohjaongelmien hoitamiseksi. Laajoissa tutkimuksissa ovat avustaneet mm. lääkärit, kemistit ja ravitsemusterapeutit, Hagros-Koski valottaa.

Apua myös hiuspohjan ongelmiin

Hiustenlähdön lisäksi myös erilaiset hiuspohjan tulehdukset ovat lisääntyneet merkittävästi. Hiuspohjan ongelmia ovat muun muassa sieni-infektiot, punajäkälä, psoriaasi, seborrooinen ekseema ja atooppinen ihottuma. Hiuspohjatutkimuksen avulla voidaan selvittää syitä näihin ongelmiin. 

www.hiusakatemia.fi
0 Comments

    Artikkelit

    Ajankohtaisia artikkeleita terveydestä.
    ​Lue uusimmat tiedotussivustolta www.ravintolisatiedotus.fi

    Arkisto

    April 2019
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018

    Luokat

    All

    RSS Feed

Picture
Copyright Ⓒ Terveystuotetukut ry
  • Etusivu
  • Yhteystiedot
    • Kansainväliset jäsenyydet
  • Jäsenyritykset
  • Ravintolisätiedotus
  • In English